Ricottová bublanina

27.07.2020

Bublanina je absolutní klasika, která v sezóně nechybí v žádné české domácnosti. A není ani moc složité ji trošku vylepšit. To kouzlo se jmenuje ricotta. Právě díky ní získá vaše bublanina netradiční šmrnc a nezaměnitelnou šťavnatost.


Suroviny:

  • 100 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 250 g ricotty
  • 3 celá vajíčka
  • špetka soli
  • 1 vanilka
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky jedlé sody 
  • 200 g ostružin
  • 50 g mandlových hranolků

Postup:

1. Ve větší míse vyšleháme máslo s cukrem do nadýchané pěny. Přidáme ricottu, vajíčka, sůl a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Důkladně prošleháme.

2. Ke vzniklému základu prosejeme mouku, přisypeme pečící prášek do pečiva i jedlou sodu a opět krátce prošleháme, až se vše spojí v hebké těsto.

3. Větší dortovou formu (použila jsem průměr 26 cm, ale vy můžete klidně sáhnout po ještě trošku větší) vymažeme máslem a vysypeme (třeba kukuřičným škrobem).

4. Těsto přesuneme do připravené formy a rovnoměrně jej rozmažeme. Povrch posypeme ostružinami, lehce je vmáčkneme dovnitř, přidáme i mandlové hranolky a poté pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut.