Rebarborová galetka s jahodami

26.05.2020

Recept na rebarborovou galetku jsem objevila v jedné z kuchařek Yotama Ottolenghiho a nemohla jsem na ni přestat myslet. Jak tady ale asi všichni víme, předpis je otcem nápadu, a tak jsem v něm provedla pár drobounkých úprav a světlo světa spatřila tahle roztomilá křehká dokonalost s jahodami a trochou voňavého kardamomu. Až ochutnáte, budete doufat, že nikdy neskončí!


Suroviny na těsto:

  • 120 g másla
  • 185 g hladké mouky
  • 4 g lžička soli (dvě špetky)
  •  2 g kypřícího prášku do pečiva (na špičku nože:))
  • 85 g smetanového sýra
  • 40 g smetany ke šlehání
  • 10 g jablečného octa

Suroviny na náplň:

  • 50 g cukrářských piškotů
  • 20 g krupicového cukru
  • 15 g hladké mouky
  • 5 g mletého kardamomu (malá zarovnaná lžička)
  • 300 g rebarbory
  • 150 g jahod
  • 80 g krupicového cukru
  • 15 g kukuřičného škrobu (neboli solamylu)
  • kůra nastrouhaná z jednoho menšího pomeranče
  • 2 g soli


Suroviny na dokončení:

  • 1 vejce
  • 15 ml vody
  • 15 g třtinového cukru

Postup:

1. Začneme s přípravou těsta. Máslo nakrájíme na kostky, zabalíme ho do potravinářské folie a uložíme jej do mrazáku. Mouku promícháme se solí a kypřícím práškem, sesypeme do pytlíku a také uložíme do mrazáku. Obojí přitom v chladu necháme alespoň 30 minut, maximálně hodinu.

2. Mouku se solí a kypřícím práškem přesypeme do mísy od robotu a necháme minutku míchat. Přidáme krémový sýr a vypracujeme jemnější drobenku. Přidáme zmrazené kostky másla a mícháme tak dlouho, až směs získá podobu hrubé drobenky. Poté k ní přilijeme smetanu i jablečný ocet a vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do potravinářské folie a necháme přinejmenším hodinu odpočívat v lednici.

3. Cukrářské piškoty rozmixujeme do hladka a smícháme s cukrem, moukou i kardamomem. Dáme na chviličku stranou.

4. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na pěticentimetrové špalíčky. Jahody nakrájíme na čtvrtiny a přidáme je k rebarboře. Ovoce zasypeme krupicovým cukrem, škrobem, pomerančovou kůrou a solí. Promícháme, až se rebarbora i jahody obalí v sypké směsi a začneme galetku kompletovat.

5. Těsto vytáhneme z lednice, umístíme jej na pečící papír zlehka poprášený moukou. Opatrně jej vyválíme na kulatý a asi 2 mm vysoký plát (průměr cca 40 cm) a společně s pečícím papírem přeneseme na plech.

6. Doprostřed těsta nasypeme sypkou směs s kardamomem a rozprostřeme ji do kruhu. Navrstvíme na ni připravenou ovocnou náplň a postupně přes ni přetáhneme suchý okraj těsta - vprostřed nám pak zůstane jen nevelký "kruh" nezakrytého ovoce.

7. V misce prošleháme vajíčko s vodou a potřeme jím celý povrch galetky. Zaprášíme třtinovým cukrem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 40 minut. Podávat můžete studenou i horkou, s kopečkem vanilkové zmrzliny ale neuděláte chybu ani v jednom případě.

P.S.: Není to tak složité, jak by to z postupu mohlo vypadat :))))