Quiche s hruškou a modrým sýrem

22.11.2020

Nikdo mi nevymluví, že kombinace sladkého se slaným prostě funguje. Zrovna tento podzimní quiche je toho naprosto dokonalým důkazem.


Suroviny na korpus:

  • 80 g změklého másla
  • 125 g hladké mouky
  • 40 g celozrnné pšeničné mouky
  • 2 g soli
  • 0,5 rozšlehaného vejce
  • 15 ml vody

Suroviny na náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 2,5 vejce
  • 125 g nivy
  • 30 g vlašských ořechů
  • sůl a pepř
  • tymián
  • 3 hrušky

Postup:

1. V první řadě připravíme těsto na korpus. V robotu smícháme změklé máslo s moukou a solí. Po pár minutách vznikne jakási drobenka, ke které přidáme vejce i vodu a vypracujeme hladké těsto. 

2. Vyválíme ho na 3-5 mm vysoký obdélníkový plát, který rozprostřeme do nízkou pečící formy na koláč - speciálně pro tento quiche používám obdélníkovou formu s vlnkovaným okrajem. Těsto rovnoměrně propícháme vidličkou a odložíme stranou.

3. Ve větší míse důkladně prošleháme mascarpone se smetanou a vejci. Osolíme, opepříme, přidáme lístky tymiánu, polovinu na hrubo nasekaných oříšků a také 100 g rozdrobené nivy. Opět promícháme a vlijeme do formy vyložené plátem těsta. 

4. Oloupeme hrušky a podélně je překrojíme na půl. Zbavíme je jádřinců a řeznou stranou dolů je vyskládáme na náplň. Jejich okolí posypeme zbytkem nivy a sekaných vlašských ořechů a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C. Bude to trvat asi 45 minut.