Quiche s hruškou a modrým sýrem
Nikdo mi nevymluví, že kombinace sladkého se slaným prostě funguje. Zrovna tento podzimní quiche je toho naprosto dokonalým důkazem.
Suroviny na korpus:
- 80 g změklého másla
- 125 g hladké mouky
- 40 g celozrnné pšeničné mouky
- 2 g soli
- 0,5 rozšlehaného vejce
- 15 ml vody
Suroviny na náplň:
- 250 g mascarpone
- 50 ml smetany ke šlehání
- 2,5 vejce
- 125 g nivy
- 30 g vlašských ořechů
- sůl a pepř
- tymián
- 3 hrušky
Postup:
1. V první řadě připravíme těsto na korpus. V robotu smícháme změklé máslo s moukou a solí. Po pár minutách vznikne jakási drobenka, ke které přidáme vejce i vodu a vypracujeme hladké těsto.
2. Vyválíme ho na 3-5 mm vysoký obdélníkový plát, který rozprostřeme do nízkou pečící formy na koláč - speciálně pro tento quiche používám obdélníkovou formu s vlnkovaným okrajem. Těsto rovnoměrně propícháme vidličkou a odložíme stranou.
3. Ve větší míse důkladně prošleháme mascarpone se smetanou a vejci. Osolíme, opepříme, přidáme lístky tymiánu, polovinu na hrubo nasekaných oříšků a také 100 g rozdrobené nivy. Opět promícháme a vlijeme do formy vyložené plátem těsta.
4. Oloupeme hrušky a podélně je překrojíme na půl. Zbavíme je jádřinců a řeznou stranou dolů je vyskládáme na náplň. Jejich okolí posypeme zbytkem nivy a sekaných vlašských ořechů a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C. Bude to trvat asi 45 minut.

