Povitica

27.09.2020

Pro ty moje chorvatské kořeny, které mi nikdy ani nebyly moc odhaleny, a tak se i dost těžko zapomínají. Právě pro ně jsem se rozhodla udělat si malou jugoslávskou exkurzi tak trochu sama a pustila jsem se do receptu, jehož domovinou právě Jugoslávie je. V Chorvatsku jej najdete pod názvem povitica a o kousek dál ve Slovinsku zase pod termínem potica. V pekárnách můžete zpravidla vybírat mezi několika různými druhy náplní, nejčastější je však k vidění povitica ořechová a maková.


Suroviny na těsto:

  • 290 g hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 15 ml vody
  • 1 vejce
  • 2 g sušeného droždí
  • 50 g krystalového cukru
  • 20 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 5 g soli

Suroviny na náplň:

  • 280 g vlašských ořechů
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky holandského kakaa
  • 60 g másla
  • 60 ml mléka
  • 1 vaječný žloutek

A k tomu:

  • 15 g rozpuštněného a vychladlého másla
  • krystalový cukr

Postup:

1. Začneme přípravou těsta. V míse (ideálně té od robotu) smícháme mouku s mlékem, vodou, vajíčkem a sušeným droždím až získáme hladké těsto. 

2. Postupně v několika dávkách k vznikajícímu těstu přidáme cukr a hnětem tak dlouho, dokud ho do těsta zcela nezapracujeme. Poté ho překlopíme na vál a ručně hněteme tak dlouho, až vypracujeme hladké a homogenní těsto

3. Do těsta postupně v několika dávkách přidáme rozpuštěné a vychladlé máslo. Každou další trošku másla přidáme vždy až poté, co tu předchozí do těsta dostatečně zapracujeme.

4. Ručně nebo s pomocí robotu hněteme těsto asi 15 minut. Díky tomu se plně aktivuje lepek a výsledné těsto bude hebké a elastické. 

5. Vytvarujeme z něj kouli, umístíme ji do čisté mísy vytřené chuťově neutrálním olejem. Celou mísu pak zakryjem potravinářskou folií a necháme vykynout (při pokojové teplotě 22 °C to bude trvat zhruba 5 hodin, ale raději ho hlídejte:)).

6. V mezičase si připravíme ořechovou náplň. Ořechy nasypeme do mixéru společně s cukrem, skořicí, špetkou soli a holandským kakaem a důkladně rozmixujeme na prach (skoro:)) a přesypeme do misky.

7. V kastrůlku pomalu zahřejem máslo s mlékem až k varu, odstavíme a následně přilijeme k rozmixované ořechové směsi. Promícháme a přidáme i žloutek. Vymícháme hladký krém.

8. Vykynuté těsto vyklopíme na vál poprášený moukou, ještě lépe kukuřičným škrobem a rozválíme na velmi tenký obdélníkový plát a ještě trošku povytáhneme do všech stran (pokud jste fanoušci metrickýh údajů, pak je super rozměr 70 x 50 cm). Takto připravené těsto bude rovnoměrně vysoké a přitom tenké jako papír. 

    9. Na tence vyválené těsto vyklopíme připravenou náplň a opatrně rozetřeme po celé ploše - půjde to ztuha, tak se nebojte pomoct si jakýmikoli prostředky - klidně rukama.

    10. Zamotejte po široké straně do podoby rolády a po celou dobu pořádně utahujte. Roládu přehneme na třetiny, umístíme do formy na chlebíček a necháme podruhé vykynout.

    11. Vykynutou poticu potřeme po povrchu polovinou másla, zaprášíme krystalovým cukrem a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečeme 15 minut a poté teplotu v troubě snížíme na 150 °C. Pečeme dalších 45 minut, až potice zvrchu získá krásně zlatou barvu.

    12. Vytáhneme z trouby, potřeme zbytkem rozpuštěného másla a necháme zcela vychladnout. A máme hotovo.