Pistáciový dort s jahodami

18.07.2021

Už pár let si ho peču na narozeniny. Je lehounký jako obláček, úplně bezlepkový a chutná po pistáciích. S pěkně našlehanou šlehačkou, vanilkou a jahodami ho prostě nelze nemilovat!


Suroviny na korpus:
  • 250 g nesolených pistácií zbavených skořápek
  • 120 g másla
  • 140 g krupicového cukru
  • 6 vajec - oddělené žloutky od bílků
  • špetka soli

Suroviny na krém:

  • 500 ml smetany na šlehání
  • 250 g mascarpone
  • vanilkový lusk

Suroviny ke kompletaci

  • jahody 
  • jakékoli další čerstvé ovoce, bylinky, kytičky

Postup:

1. V první řadě je nutné oloupat pistácie. V kastrolů přivedeme k varu vodu a pistácie (bez skořápek samozřejmě) do ní nasypeme. Necháme deset minut vařit, poté vodu důkladně slijeme a pistácie nasypeme na čistou utěrku. Oříšky do ní zabalíme, rukou je přitlačíme ke kuchyňské lince a pár minut třeme, abychom narušili jejich slupku. Poté je vybalíme, všechny oříšky zcela zbavíme slupek a rovnoměrně je rozložíme na plech. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a sušíme asi deset minut. Poté oříšky vytáhneme a necháme zcela vychladnout.

2. Menší dortovou formu (já používám průměr 20 cm) vymažeme máslem a rovnoměrně vysypeme moukou nebo kukuřičným škrobem.

3. Naprostou většinu pistácií (asi 4/5) nasypeme do mixéru a pomeleme najemno. Přesuneme je do robotu, přidáme k nim máslo, 100 g cukru a třeme tak dlouho, až získáme hladkou pastu. K té následně po jednom přidáme žloutky a každý z nich zapracujeme.

4. Vaječné bílky se špetkou soli dáme do mísy a začneme šlehat. Postupně přisypáváme zbývajících 50 g cukru a šleháme do podoby pevného sněhu. Pomalu jej vmícháme do oříškové směsi a pomocí stěrky opatrně vypracujeme hladké těsto, které nalijeme do připravené formy.

5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut. Jakmile máme hotovo, korpus z trouby vytáhneme, necháme asi 15 minut odpočinout a poté opatrně vyprostíme z formy. Necháme zcela vychladnout a rozřízneme na půl.

6. Smetanu ke šlehání vyšlehám společně s mascarpone a semínky z vanilkového lusku do pevného krému. Zbylé pistácie nasekáme na hrubo, asi 15 jahod rozkrojíme podélně na půl, 15 odložíme stranou na ozdobu a zbytek nakrájíme na větší kousky.

7. Původní formu na dort důkladně vyložíme průhlednou potravinářskou folií, na dno položíme polovinu korpusu, pomažeme ji nižší vrstvou krému a po obvodu, řezem do formy, vyskládáme přepůlené jahody. Jahody překryjeme vrstvičkou krému a vnitřní prostor pak vyplníme nakrájenými jahodami. 

Ty také překryjeme vrstvou krému a přiklopíme druhou polovinou pistáciového korpusu.

8. Dort necháme do druhého dne vychladit, poté jej opatrně vyprostíme z formy, povrch pomažeme další vrstvou krému a ozdobíme zbylými jahodami a případně klidně i jiným ovocem, bylinkami, nebo jedlými květy.