Pistáciové kuličky

16.12.2021

Pokud patříte k tomu malému procentu české populace, které na Štědrý den nejí bramborový salát a je přesvědčené, že i Tři oříšky pro Popelku se dříve či později mohou okoukat, jistě mě nebudete mít za kacíře, když nebudu vzívat ani vanilkové rohlíčky. Jasně, všechny ty věci jsou supr a mají v našem kulturním prostředí status nesmrtelné vánoční legendy, ale jde to zkrátka i jinak. Třeba zrovna tyto pistáciové kuličky fungují coby naprosto dokonalá alternativa pro vyznavače rohlíčkového kultu. Jo a jinak hlasuji pro brambory (pečené nebo kaši) a Anděla Páně!


Suroviny:

  • 150 g loupaných pistácií (ideálně nesolených)
  • 280 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 90 g krupicového cukru
  • 220 g změklého másla pokojové teploty
  • moučkový cukr na finále

Postup:

1. Nejprve si připravíme pistácie. Loupané oříšky nasypeme do vroucí vody a necháme pár minut povařit. Poté vodu slijeme a ještě horké pistácie vyklopíme na čistou utěrku. Přeložíme, párkrát promneme a poté probereme na krásně zelené oloupané oříšky (dáváme rovnou na pečící plech) a slupky (vyhodíme). Oloupané oříšky rozložené na plechu vložíme do trouby vyhřáté  na 180 °C a asi 10 minut sušíme. Poté oříšky vytáhneme a necháme zcela vychladnout.

2. Pistácie pomeleme najemno, nasypeme do mísy a vmícháme k nim mouku a sůl. V další míse utřeme máslo s krupicovým cukrem a postupně do něj zapracujeme i pistáciovou směs. 

3. Vzniklé těsto si rozdělíme na stejnoměrné hromádky (dávám si záležet, aby každá měla 7 g)

a vytvoříme z nich kuličky. Ty s dostatečnými rozestupy rozložíme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15 minut.

4. Hotové a ještě horké kousky cukroví přesuneme z plechu rovnou do misky plné moučkového cukru. Důkladně je obalíme (případně stačí jen štědře pocukrovat) a necháme vychladnout.