Pečený francouzský toast s vaječným likérem

16.01.2022

Schováváte v mrazáku poslední zbytky vánočky a v rohu lednice se klepe poslední půl lahev vaječného likéru? Je na čase se s nimi nadobro (alespoň pro tyto Vánoce) vypořádat. Uvidíte, že jim to bude moc slušet společně v hlubokém pekáči.


Suroviny:

  • 1 celá vánočka (ale klidně i brioška, nebo asi šest loupáků či croissantů)
  • 5 vajec
  • 390 ml vaječného likéru
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 65 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • dvě špetky soli
  • 30 g másla
  • 100 g pekanových ořechů
  • javorový sirup, ricotta a ovoce k servírování

Postup:

1. Vánočku nakrájíme na silnější plátky, rozložíme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut – pěkně dozlatova. Poté plech vytáhneme, vánočku necháme zcela vychladnout a následně natrháme na větší kousky.

2. V širší míse společně prošleháme celá vajíčka s vaječným likérem, mlékem, cukrem, semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku a solí.

3. Velkou zapékací mísu vymažeme vrstvou másla, rozvrstvíme do ní natrhanou vánočku a rovnoměrně ji zalijeme připraveným krémem. Lehce smáčkneme, aby se nasákly všechny kousky pečiva, překryjeme alobalem nebo potravinářskou folií a uložíme minimálně na hodinu, ale ideálně přes noc do lednice.

4. Uleželý základ na pečený francouzský toast odkryjeme, posypeme na hrubo nasekanými pekanovými ořechy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut.

5. Před podáváním necháme chvíli odstát, aby francouzský toast trochu zpevnil a poté můžeme servírovat - s javorovým sirupem, ricottou a čerstvým ovocem.