Pečený francouzský toast s vaječným likérem
Schováváte v mrazáku poslední zbytky vánočky a v rohu lednice se klepe poslední půl lahev vaječného likéru? Je na čase se s nimi nadobro (alespoň pro tyto Vánoce) vypořádat. Uvidíte, že jim to bude moc slušet společně v hlubokém pekáči.
Suroviny:
- 1 celá vánočka (ale klidně i brioška, nebo asi šest loupáků či croissantů)
- 5 vajec
- 390 ml vaječného likéru
- 150 ml plnotučného mléka
- 65 g třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- dvě špetky soli
- 30 g másla
- 100 g pekanových ořechů
- javorový sirup, ricotta a ovoce k servírování
Postup:
1. Vánočku nakrájíme na silnější plátky, rozložíme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut – pěkně dozlatova. Poté plech vytáhneme, vánočku necháme zcela vychladnout a následně natrháme na větší kousky.
2. V širší míse společně prošleháme celá vajíčka s vaječným likérem, mlékem, cukrem, semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku a solí.
3. Velkou zapékací mísu vymažeme vrstvou másla, rozvrstvíme do ní natrhanou vánočku a rovnoměrně ji zalijeme připraveným krémem. Lehce smáčkneme, aby se nasákly všechny kousky pečiva, překryjeme alobalem nebo potravinářskou folií a uložíme minimálně na hodinu, ale ideálně přes noc do lednice.
4. Uleželý základ na pečený francouzský toast odkryjeme, posypeme na hrubo nasekanými pekanovými ořechy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut.

5. Před podáváním necháme chvíli odstát, aby francouzský toast trochu zpevnil a poté můžeme servírovat - s javorovým sirupem, ricottou a čerstvým ovocem.
