Pečené cuketové hranolky
Smaženou cuketu, stejně jako naprostá většina lidí, absolutně miluju! Všichni ale dobře víme, že ve standardní variantě to není úplně zdravá záležitost. A tak jsem začala pátrat po alespoň o něco zdravějších alternativách a byla překvapená, jak snadné to bylo!
Suroviny:
- 1 větší cuketa
- 2 celá vejce
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g ovesných vloček pomletých na jemno
- 50 g strouhaného parmezánu
- rostlinný olej ve spreji (případně se obejdete i bez něj)
Suroviny na dip:
- 150 g řeckého jogurtu
- 1-2 stroužky česneku
- pažitka
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Cuketu nakrájíme na hrubší hranolky, rozložíme na čistou utěrku, osolíme a necháme asi 15 minut "opotit" – tedy vyloučit přebytečnou vodu. Tu potom osušíme a můžeme obalovat.
2. Vajíčka rozklepneme do misky a rozšleháme. Do druhé misky nasypeme mouku, mleté ovesné vločky a parmezán. Osolíme, promícháme.
3. Každou hranolku důkladně obalíme ve vajíčku a následně v mouce s vločkami a parmezánem. Poté postupně rozložíme na plech, lehce zastříkneme rostlinným olejem ve spreji a pečeme na 200 °C pěkně dozlatova - bude to trvat asi 30 minut.

4. V mezičase si připravíme dip - česnek oloupeme a rozmáčkneme do misky, přidáme řecký jogurt, sůl, pepř a najemno nasekanou pažitku, promícháme.
5. Hotové hranolky vytáhneme z trouby, osolíme a můžeme podávat společně s česnekovým dipem.
TIP: Nemusíte česnek? Zkuste do jogurtu vmíchat jen bylinky, nebo třeba asijskou pikantní omáčku sriracha.