Pečené cuketové hranolky

29.08.2021

Smaženou cuketu, stejně jako naprostá většina lidí, absolutně miluju! Všichni ale dobře víme, že ve standardní variantě to není úplně zdravá záležitost. A tak jsem začala pátrat po alespoň o něco zdravějších alternativách a byla překvapená, jak snadné to bylo!


Suroviny:

  • 1 větší cuketa
  • 2 celá vejce
  • 50 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g ovesných vloček pomletých na jemno
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • rostlinný olej ve spreji (případně se obejdete i bez něj)

Suroviny na dip:

  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1-2 stroužky česneku 
  • pažitka
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Cuketu nakrájíme na hrubší hranolky, rozložíme na čistou utěrku, osolíme a necháme asi 15 minut "opotit" – tedy vyloučit přebytečnou vodu. Tu potom osušíme a můžeme obalovat.

2. Vajíčka rozklepneme do misky a rozšleháme. Do druhé misky nasypeme mouku, mleté ovesné vločky a parmezán. Osolíme, promícháme.

3. Každou hranolku důkladně obalíme ve vajíčku a následně v mouce s vločkami a parmezánem. Poté postupně rozložíme na plech, lehce zastříkneme rostlinným olejem ve spreji a pečeme na 200 °C pěkně dozlatova - bude to trvat asi 30 minut.

4. V mezičase si připravíme dip - česnek oloupeme a rozmáčkneme do misky, přidáme řecký jogurt, sůl, pepř a najemno nasekanou pažitku, promícháme.

5. Hotové hranolky vytáhneme z trouby, osolíme a můžeme podávat společně s česnekovým dipem.

TIP: Nemusíte česnek? Zkuste do jogurtu vmíchat jen bylinky, nebo třeba asijskou pikantní omáčku sriracha.