Oříšková granola

21.08.2020

Müsli, granola, snídaňové cereálie. Díky silnému PR si stále drží renomé zdravého startu do nového dne. Nejsem žádný odborník na výživu, ale stačí kteroukoli krabičku chytit do ruky a začíst se do jejího složení, aby člověku došlo, že tady něco nehraje. A tak jsem se rozhodla připravit si granolu vlastní, co možná nejzdravější a s pořádnou porcí oříšků.


Suroviny:

  • 500 g ovesných vloček
  • 250 g špaldových vloček
  • 200 g kešu natural
  • 100 g kokosových hoblin
  • 50 g sezamu
  • 300 g čekankového sirupu
  • 150 g kokosového oleje
  • 1,5 lžičky kardamomu
  • polovina vanilkového lusku
  • 2 špetky soli

Postup:

1. Do větší mísy nasypeme ovesné i špaldové vločky. Přidáme kešu, kokos i sezam a důkladně promícháme.

2. Do malého kastrůlku nalijeme čekankový sirup, přidáme kokosový olej, kardamom, semínka vyškrábnutá z poloviny vanilkového lusku a dvě špetky soli. Umístíme na plotnu a za občasného míchání začneme zahřívat na mírném plameni. 

3. Jakmile se všechny složky v kastrůlku rozpustí a spojí, vzniklý sirup nalijeme do mísy s vločkami a oříšky a důkladně promícháme.

4. Takto vzniklou směs rovnoměrně rozprostřeme na dva plechy vyložené pečícím papírem a pečeme v 

troubě vyhřáté na 160 °C po dobu 30 minut. Doporučuji ale v průběhu pečení občas promíchat.

5. Upečenou granolu vytáhneme z trouby, necháme zcela vychladnout, nalámeme podle vlastních preferencí a uschováme do vzduchotěsné nádoby, aby vydrželo co nejdéle křupavé. A jestli si ho pak dáte s mlékem, jogurtem nebo jen tak je už jen na vás.