Oříšková granola
Müsli, granola, snídaňové cereálie. Díky silnému PR si stále drží renomé zdravého startu do nového dne. Nejsem žádný odborník na výživu, ale stačí kteroukoli krabičku chytit do ruky a začíst se do jejího složení, aby člověku došlo, že tady něco nehraje. A tak jsem se rozhodla připravit si granolu vlastní, co možná nejzdravější a s pořádnou porcí oříšků.
Suroviny:
- 500 g ovesných vloček
- 250 g špaldových vloček
- 200 g kešu natural
- 100 g kokosových hoblin
- 50 g sezamu
- 300 g čekankového sirupu
- 150 g kokosového oleje
- 1,5 lžičky kardamomu
- polovina vanilkového lusku
- 2 špetky soli
Postup:
1. Do větší mísy nasypeme ovesné i špaldové vločky. Přidáme kešu, kokos i sezam a důkladně promícháme.
2. Do malého kastrůlku nalijeme čekankový sirup, přidáme kokosový olej, kardamom, semínka vyškrábnutá z poloviny vanilkového lusku a dvě špetky soli. Umístíme na plotnu a za občasného míchání začneme zahřívat na mírném plameni.
3. Jakmile se všechny složky v kastrůlku rozpustí a spojí, vzniklý sirup nalijeme do mísy s vločkami a oříšky a důkladně promícháme.
4. Takto vzniklou směs rovnoměrně rozprostřeme na dva plechy vyložené pečícím papírem a pečeme v

troubě vyhřáté na 160 °C po dobu 30 minut. Doporučuji ale v průběhu pečení občas promíchat.
5. Upečenou granolu vytáhneme z trouby, necháme zcela vychladnout, nalámeme podle vlastních preferencí a uschováme do vzduchotěsné nádoby, aby vydrželo co nejdéle křupavé. A jestli si ho pak dáte s mlékem, jogurtem nebo jen tak je už jen na vás.