Ořechové řezy se žloutkovou polevou

31.01.2021

"Vždycky mi hrozně chutnaly takové ořechové řezy s polevou ze žloutků. Dělávala je babička, když jsme byli malí. Znáš to? Peklas to někdy?" tázala se mě před pár měsíci švagrová. Jak byla překvapená, když jsem jen zakroutila hlavou a suše odvětila, že nic takového jsem nikdy nejedla! Když k nám ale měla přijet (shodou okolností) na své narozeniny, měla jsem celkem jasno, co jí upeču. Její reakce potvrdila, že to bylo správná volba. A reakce mého manžela? Ta byla k nezaplacení.


Suroviny na ořechový korpus:

  • 280 g změklé másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 140 g hladké mouky
  • 200 g vlašských ořechů pomletých najemno
  • 6 vaječných bílků

Suroviny na žloutkovou polevu:

  • 280 g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 6 vaječných žloutků
  • 2 lžíce tuzemského rumu

Postup:

1. Jako první upečeme korpus. Troubu předehřejeme na 160 °C a běžně velký plech si vyložíme pečícím papírem.

2. Máslo utřeme společně s moučkovým cukrem. Přisypeme mouku i mleté ořechy a zapracujeme do hladkého máslového krému.

3. Bílky vyšleháme do podoby pevného sněhu a opatrně, v několika dávkách, je pomocí stěrky vmícháme do máslového krému.

4. Vzniklé těsto vylijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme po celé ploše a dáme péct na 35-40 minut. Jakmile máme upečeno, plech z trouby vytáhneme a korpus necháme zcela vychladnout.

5. Mezitím si připravíme polevu. Do mísy nasypeme cukr, přidáme semínka vyškrábnutá z poloviny vanilkového lusku, žloutky i rum a vyšleháme do světlé nadýchané pěny.

6. Polevou rovnoměrně potřeme korpus, plechem párkrát klepneme o linku, abychom se zbavili bublinek v polevě a uložíme přes noc do lednice, aby nám poleva pěkně ztuhla. A pak už jen nakrájíme a rozmazlujeme všechny kolem:)