Obláčkový dort

03.01.2021

Nový rok, nový dort. V tomhle případě docela bez lepku, zato s hromadou čokolády. Obláčkový dort se už dávno stal legendou. Alespoň pro mě. Představuje totiž jeden z počátků mého nadšení pro jídlo.

Suroviny:

  • 250 g co nejkvalitnější hořké čokolády (přinejmenším 70 %)
  • 125 g změklého másla
  • 6 vajec - 2 vcelku a 4 rozdělená na bílky a žloutky
  • 175 g krupicového cukru
  • 3 lžíce likéru Grand Marnier

Suroviny na ozdobení:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžíce likéru Grand Marnier
  • 1/2 vanilkového lusku
  • čerstvé ovoce (pomeranč, grapefruit, mango a maracuja)
  • holandské kakao na posypání

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu (použila jsem průměr 24 cm) vymažeme máslem a vysypeme holandským kakaem.

2. Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a následně k ní přidáme máslo. Důkladně promícháme a odložíme starou.

3. Vaječné bílky ze čtyř vajec začneme ve vyšší míse pomalu šlehat, jakmile zpevní, tak k nim za neustávajícího šlehání postupně přisypeme polovinu cukru a vyšleháme do pevného sněhu.

4. Dvě celá vajíčka rozklepneme do další misky, přidáme čtyři žloutky a také polovinu připraveného cukru. Vše společně vyšleháme do nadýchané pěny a opatrně vmícháme čokoládu s máslem i likér Grand Marnier.

5. Vaječný sníh v několika dávkách opatrně zatřeme do čokoládové směsi.

Jakmile získáme hladké těsto, nalijeme jej do připravené formy a pečeme asi 35 až 40 minut. Dort pěkně vyběhne.

6. Jakmile je hotovo, dort vytáhneme z trouby a necháme zcela vychladnout. Jeho střed postupně trošku klesne a povrch popraská.

7. Smetanu ke šlehání vyšleháme společně s likérem a semínky z poloviny vanilkového lusku do tuhé šlehačky a zašleháme do ní i mascarpone. Ovoce nakrájíme.

8. Dort přesuneme na servírovací talíř, lžící na něj v několika kopečcích navrstvíme šlehačku (to jsou ta oblaka z názvu:)), její povrch zaprášíme holandským kakaem a ozdobíme ovocem.