Obláčkový dort
Nový rok, nový dort. V tomhle případě docela bez lepku, zato s hromadou čokolády. Obláčkový dort se už dávno stal legendou. Alespoň pro mě. Představuje totiž jeden z počátků mého nadšení pro jídlo.
Suroviny:
- 250 g co nejkvalitnější hořké čokolády (přinejmenším 70 %)
- 125 g změklého másla
- 6 vajec - 2 vcelku a 4 rozdělená na bílky a žloutky
- 175 g krupicového cukru
- 3 lžíce likéru Grand Marnier
Suroviny na ozdobení:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 1 lžíce likéru Grand Marnier
- 1/2 vanilkového lusku
- čerstvé ovoce (pomeranč, grapefruit, mango a maracuja)
- holandské kakao na posypání
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu (použila jsem průměr 24 cm) vymažeme máslem a vysypeme holandským kakaem.
2. Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a následně k ní přidáme máslo. Důkladně promícháme a odložíme starou.
3. Vaječné bílky ze čtyř vajec začneme ve vyšší míse pomalu šlehat, jakmile zpevní, tak k nim za neustávajícího šlehání postupně přisypeme polovinu cukru a vyšleháme do pevného sněhu.
4. Dvě celá vajíčka rozklepneme do další misky, přidáme čtyři žloutky a také polovinu připraveného cukru. Vše společně vyšleháme do nadýchané pěny a opatrně vmícháme čokoládu s máslem i likér Grand Marnier.
5. Vaječný sníh v několika dávkách opatrně zatřeme do čokoládové směsi.

Jakmile získáme hladké těsto, nalijeme jej do připravené formy a pečeme asi 35 až 40 minut. Dort pěkně vyběhne.
6. Jakmile je hotovo, dort vytáhneme z trouby a necháme zcela vychladnout. Jeho střed postupně trošku klesne a povrch popraská.
7. Smetanu ke šlehání vyšleháme společně s likérem a semínky z poloviny vanilkového lusku do tuhé šlehačky a zašleháme do ní i mascarpone. Ovoce nakrájíme.
8. Dort přesuneme na servírovací talíř, lžící na něj v několika kopečcích navrstvíme šlehačku (to jsou ta oblaka z názvu:)), její povrch zaprášíme holandským kakaem a ozdobíme ovocem.
