Nadýchaný tvarohový koláč
Jednodušší už to nemůže být. A nadýchanější taky ne!
Suroviny:
- 3 celá vejce
- 135+40 g moučkového cukru
- 135 rostlinného oleje
- 135 g mléka
- 180 g polohrubé mouky
- 8 g kypřícího prášku do pečiva
- 1 vanilkový lusk
- 250 g tučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 1 vaječný žloutek
Postup:
1. Do mísy rozklepneme vajíčka a přidáme k nim větší část moučkového cukru, olej, mléko, mouku, kypřící prášek a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Párkrát prošlehneme, ať získáme hladké těsto.
2. Do dortové formy vyložené pečícím papírem nalijeme polovinu připraveného těsta a dáme péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
3. Připravíme jednoduchou náplň - v misce prošleháme tvaroh s mascarpone, žloutkem a menší částí cukru.
4. Tvarohovou náplň nalijeme na předpečený "piškot", rovnoměrně rozetřeme a zalijeme zbylou polovinou těsta. Také rovnoměrně rozetřeme a dáme dopéct asi na 30 minut - zkrátka pěkně dozlatova.
5. Hotový koláč už stačí jen vytáhnout z trouby, nechat vychladnout, pocukrovat a rozkrájet.

