Mrkvový chlebíček

Kouzlo. To je pro mě mrkvový chlebíček. Díky přítomnosti kořenové zeleniny ve sladkém těstě je výsledek tak šťavnatý, až se tomu člověku nechce ani věřit. Ochutnáte?
Suroviny:
- 3 celá vajíčka
- 125 g cukru
- 75 g hladké mouky
- 1 pytlík kypřícího prášku do pečiva
- 90 g mletých mandlí
- 90 g mletých lískových ořechů
- špetka soli
- 4 větší mrkve
- 38 g řepkového oleje (nebo slunečnicového)
- 0,5 lžičky skořice
- 100 g bílé čokolády
- 10 ml řepkového oleje (nebo slunečnicového)
- celé oříšky, na jemno nakrájená mrkev, sušené či živé kvítí
Postup:
1. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou, případně vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mrkev omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemno.
2. Vajíčka společně s cukrem vyšleháme do nadýchané pěny. Přidáme mouku, kypřící prášek, oba druhy mletých ořechů i špetku soli a zlehka promícháme.
3. Společně s olejem a skořicí přidáme ke vznikajícímu těstu i nastrouhanou mrkev a všechno ještě jednou promícháme - ideálně pomocí stěrky pěkně odspodu.
4. Jakmile získáme kompaktní těsto, nalijeme jej do připravené formy a ve vyhřáté troubě pečeme 45 minut. Hotový chlebíček vytáhneme z trouby, necháme půl hodinky odležet a opatrně vyklopíme.
5. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme do ní rostlinný olej - vznikne hladká poleva. Zcela vychladlý chlebíček čokoládovou polevou přelijeme a ozdobíme oříšky, krájenou mrkvičkou, kytkami nebo čímkoli jiným.
