Mrkvový chlebíček

19.07.2020

Kouzlo. To je pro mě mrkvový chlebíček. Díky přítomnosti kořenové zeleniny ve sladkém těstě je výsledek tak šťavnatý, až se tomu člověku nechce ani věřit. Ochutnáte?


Suroviny:

  • 3 celá vajíčka
  • 125 g cukru
  • 75 g hladké mouky
  • 1 pytlík kypřícího prášku do pečiva
  • 90 g mletých mandlí
  • 90 g mletých lískových ořechů
  • špetka soli
  • 4 větší mrkve
  • 38 g řepkového oleje (nebo slunečnicového)
  • 0,5 lžičky skořice
  • 100 g bílé čokolády
  • 10 ml řepkového oleje (nebo slunečnicového)
  • celé oříšky, na jemno nakrájená mrkev, sušené či živé kvítí

Postup:

1. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou, případně vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mrkev omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemno.

2. Vajíčka společně s cukrem vyšleháme do nadýchané pěny. Přidáme mouku, kypřící prášek, oba druhy mletých ořechů i špetku soli a zlehka promícháme.

3. Společně s olejem a skořicí přidáme ke vznikajícímu těstu i nastrouhanou mrkev a všechno ještě jednou promícháme - ideálně pomocí stěrky pěkně odspodu. 

4. Jakmile získáme kompaktní těsto, nalijeme jej do připravené formy a ve vyhřáté troubě pečeme 45 minut. Hotový chlebíček vytáhneme z trouby, necháme půl hodinky odležet a opatrně vyklopíme.

5. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme do ní rostlinný olej - vznikne hladká poleva. Zcela vychladlý chlebíček čokoládovou polevou přelijeme a ozdobíme oříšky, krájenou mrkvičkou, kytkami nebo čímkoli jiným.