Mozaikový rebarborový koláč
Koláč krásný jako obrázek! A dost možná úplně nejlepší, jaký jsem kdy upekla.
Suroviny na korpus:
- 375 g polohrubé mouky
- 75 g moučkového cukru
- 225 g studeného másla nakrájeného na kostky
- 2 vejce
Suroviny na pistáciovou náplň frangipane:
- 150 g změklého másla
- 150 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 150 g mletých pistácií
- 60 g mletých mandlí
- 110 g polohrubé mouky
Suroviny ke kompletaci:
- 650 g syrové rebarbory
- 75 g krupicového cukru
- 30 g na hrubo nasekaných pistácií
Postup:
1. V první řadě si připravíme máslové těsto na korpus. Do větší mísy nasypeme mouku, moučkový cukr a přidáme kostky másla. Důkladně propracujeme, až vytvoříme hrubší drobenku, ke které přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské folie a uložíme alespoň na hodinku do lednice.
2. Formu na koláč vymažeme máslem a dno vyložíme pečicím papírem. Já použila klasickou keramickou z IKEA s průměrem 35 cm.
3. Hotové těsto vyválíme na pomoučeném válu na tenký rovnoměrný plát, přeneseme jej do formy a pěkně usadíme. Těsto poté propícháme vidličkou, ořízneme přebytečnou hmotu a opět uložíme do lednice. Odřezky můžeme opět zabalit a uložit do lednice, abychom je později použili buď na ozdobu, nebo třeba na další (o něco menší) koláč.
4. A pustíme se do frangipane. Změklé máslo vyšleháme společně s cukrem do podoby hladkého krému, přidáme vajíčka, oba druhy oříšků i mouku a vypracujeme nadýchaný krém.
5. Jako poslední přijde na řadu rebarbora. Stonky opláchneme, konce uřízneme a vyhodíme. A pozor, neloupat! Poté rebarboru nakrájíme na kousky – pro mozaikový hvězdičkový vzor je nutné krájet zhruba stejně dlouhé kousky se šikmou hranou. Toho se ale samozřejmě nemusíte držet a naopak můžete klidně popustit uzdu své fantazii. Ať už však rebarboru nakrájíme jakkoli, kousky přesuneme do misky, prosypeme je cukrem a promícháme.
6. Formu vyloženou těstem vyndáme z lednice, naplníme pistáciovým krémem a jeho povrch ozdobíme kousky rebarbory vyskládanými těsně vedle sebe.
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi dvacet minut.


Poté koláč vytáhneme, rádlem ořízneme těsto převyšující náplň, odstraníme ho a koláč vrátíme do trouby na dalších dvacet minut.
8. Jakmile máme upečeno, stačí už jen vytáhnout z trouby, nechat vychladnout a před podávání posypat na hrubo nasekanými pistáciemi. A pak už stačí se jen podělit o tu radost!