Mozaikový rebarborový koláč

06.06.2021

Koláč krásný jako obrázek! A dost možná úplně nejlepší, jaký jsem kdy upekla.


Suroviny na korpus:

  • 375 g polohrubé mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 225 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • 2 vejce

Suroviny na pistáciovou náplň frangipane:

  • 150 g změklého másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 150 g mletých pistácií
  • 60 g mletých mandlí
  • 110 g polohrubé mouky

Suroviny ke kompletaci:

  • 650 g syrové rebarbory
  • 75 g krupicového cukru
  • 30 g na hrubo nasekaných pistácií

Postup:

1. V první řadě si připravíme máslové těsto na korpus. Do větší mísy nasypeme mouku, moučkový cukr a přidáme kostky másla. Důkladně propracujeme, až vytvoříme hrubší drobenku, ke které přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské folie a uložíme alespoň na hodinku do lednice.

2. Formu na koláč vymažeme máslem a dno vyložíme pečicím papírem. Já použila klasickou keramickou z IKEA s průměrem 35 cm.

3. Hotové těsto vyválíme na pomoučeném válu na tenký rovnoměrný plát, přeneseme jej do formy a pěkně usadíme. Těsto poté propícháme vidličkou, ořízneme přebytečnou hmotu a opět uložíme do lednice. Odřezky můžeme opět zabalit a uložit do lednice, abychom je později použili buď na ozdobu, nebo třeba na další (o něco menší) koláč.

4. A pustíme se do frangipane. Změklé máslo vyšleháme společně s cukrem do podoby hladkého krému, přidáme vajíčka, oba druhy oříšků i mouku a vypracujeme nadýchaný krém.

5. Jako poslední přijde na řadu rebarbora. Stonky opláchneme, konce uřízneme a vyhodíme. A pozor, neloupat! Poté rebarboru nakrájíme na kousky – pro mozaikový hvězdičkový vzor je nutné krájet zhruba stejně dlouhé kousky se šikmou hranou. Toho se ale samozřejmě nemusíte držet a naopak můžete klidně popustit uzdu své fantazii. Ať už však rebarboru nakrájíme jakkoli, kousky přesuneme do misky, prosypeme je cukrem a promícháme.

6. Formu vyloženou těstem vyndáme z lednice, naplníme pistáciovým krémem a jeho povrch ozdobíme kousky rebarbory vyskládanými těsně vedle sebe.

7. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi dvacet minut. 

Poté koláč vytáhneme, rádlem ořízneme těsto převyšující náplň, odstraníme ho a koláč vrátíme do trouby na dalších dvacet minut.

8. Jakmile máme upečeno, stačí už jen vytáhnout z trouby, nechat vychladnout a před podávání posypat na hrubo nasekanými pistáciemi. A pak už stačí se jen podělit o tu radost!