Míša dort
Jsem přesvědčená, že v jednoduchosti je krása. Právě oblíbený český Míša dort je dokonalým příkladem, že tvaroh a čokoláda si spolu prostě vystačí!
Suroviny na korpus:
- 2 celá vejce
- 50 g (kosového) cukru
- špetka soli
- 25 ml rostlinného oleje
- 15 g kakaa
- 5 g kypřícího prášku do pečiva
- 90 g hladké mouky
Suroviny na tvarohovou náplň:
- 460 g hutného (farmářského) tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 150 g kukuřičného sirupu
- 1/2 vanilkového lusku
- 5 g mleté želatiny
Suroviny na čokoládovou polevu:
- 100 g (vysokoprocentní mléčné) čokolády
- 10 ml rostlinného oleje
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 160 °C a dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem.
2. Rozklepneme obě vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme špetku cukru a vyšleháme z nich tuhý sníh. Do sněhu postupně zašleháme cukr, jeden po druhém i žloutky a tenkým pramínkem také olej. Následně přisypeme prosátou mouku, kakao i kypřící prášek do pečiva a promícháme prostřednictvím cukrářské stěrky. Vzniklé hladké těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečeme 20 minut. Hotový korpus necháme zcela vychladnout. Poté jej vyjmeme z formy, tu omyjeme a znovu vyložíme čistým pečícím papírem nebo kuchyňskou strečovou fólií. Do takto připravené formy vrátíme vychladlý kakaový korpus a odložíme stranou.
3. V míse vyšleháme smetanu ke šlehání. Přidáme semínka z poloviny vanilkového lusku, kukuřičný sirup a oba tvarohy. Opatrně prošleháme. Do malého kastrůlku dáme pět lžic vody, přidáme želatinu a necháme ji 10 minut naboptnat. Poté kastrůlek přesuneme na plotnu a začneme zahřívat, až se želatina rozpustí. K rozpuštěné želatině přidáme dvě lžíce tvarohového krému, promícháme a rovnou přidáme do připraveného krému. Promícháme a vlijeme na kakaový korpus do dortové formy. Uložíme do lednice.
4. Na vodní lázni rozpustíme čokoládu a smícháme s rostlinným olejem. Připravenou čokoládovou polevou přelijeme dort a uložíme jej znovu do lednice.
5. Jakmile poleva ztuhne, dort uvolníme z formy a můžeme se do něj rovnou pustit.

