Míša dort

19.03.2020

Jsem přesvědčená, že v jednoduchosti je krása. Právě oblíbený český Míša dort je dokonalým příkladem, že tvaroh a čokoláda si spolu prostě vystačí!


Suroviny na korpus:

  • 2 celá vejce
  • 50 g (kosového) cukru
  • špetka soli
  • 25 ml rostlinného oleje
  • 15 g kakaa
  • 5 g kypřícího prášku do pečiva
  • 90 g hladké mouky

Suroviny na tvarohovou náplň:

  • 460 g hutného (farmářského) tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 150 g kukuřičného sirupu
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 5 g mleté želatiny

Suroviny na čokoládovou polevu:

  • 100 g (vysokoprocentní mléčné) čokolády
  • 10 ml rostlinného oleje

    Postup:

    1. Troubu předehřejeme na 160 °C a dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem.

    2. Rozklepneme obě vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme špetku cukru a vyšleháme z nich tuhý sníh. Do sněhu postupně zašleháme cukr, jeden po druhém i žloutky a tenkým pramínkem také olej. Následně přisypeme prosátou mouku, kakao i kypřící prášek do pečiva a promícháme prostřednictvím cukrářské stěrky. Vzniklé hladké těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečeme 20 minut. Hotový korpus necháme zcela vychladnout. Poté jej vyjmeme       z formy, tu omyjeme a znovu vyložíme čistým pečícím papírem nebo kuchyňskou strečovou fólií. Do takto připravené formy vrátíme vychladlý kakaový korpus a odložíme stranou.

    3. V míse vyšleháme smetanu ke šlehání. Přidáme semínka z poloviny vanilkového lusku, kukuřičný sirup     a oba tvarohy. Opatrně prošleháme. Do malého kastrůlku dáme pět lžic vody, přidáme želatinu a necháme ji 10 minut naboptnat. Poté kastrůlek přesuneme na plotnu a začneme zahřívat, až se želatina rozpustí. K rozpuštěné želatině přidáme dvě lžíce tvarohového krému, promícháme a rovnou přidáme do připraveného krému. Promícháme a vlijeme na kakaový korpus do dortové formy. Uložíme do lednice.

    4. Na vodní lázni rozpustíme čokoládu a smícháme s rostlinným olejem. Připravenou čokoládovou polevou přelijeme dort a uložíme jej znovu do lednice.

    5. Jakmile poleva ztuhne, dort uvolníme z formy a můžeme se do něj rovnou pustit.