Meruňkový flaugnarde

15.08.2021

Jednoduchost ve své nejlepší formě – jen vajíčka, trošku másla, cukru, mouky a mléka. S meruňkami flaugnarde prostě nemá chybu!


Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • 375 ml plnotučného mléka
  • 5 menších vejce 
  • 75 g moučkového cukru (+ něco málo navíc)
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g polohrubé mouky
  • dvě špetky soli
  • 6 celých meruněk
  • 50 g mandlových plátků

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180 °C a formu na koláč o průměru 32 cm vymažeme máslem.

2. Meruňky omyjeme, přepůlíme a zbavíme pecek. Jejich poloviny vyskládáme řezem nahoru do připravené formy.

3. Do větší mísy nalijeme mléko, rozklepneme celá vajíčka, přidáme cukr, semínka z vanilkového lusku, mouku i sůl a prošleháme, až vznikne hladké vaječné těsto. Pokud by v něm zůstávaly kousky, můžeme pro jistotu projet ještě tyčovým mixérem, aby bylo skutečně jemné.

4. Vzniklé těsto nalijeme do koláčové formy k meruňkám, povrch zaprášíme moučkovým cukrem a plátky mandlí a dáme asi na hodinku péct. Servírovat můžeme teplý, ale klidně i studený, obě varianty vás budou bavit.