Meruňkový flaugnarde
Jednoduchost ve své nejlepší formě – jen vajíčka, trošku másla, cukru, mouky a mléka. S meruňkami flaugnarde prostě nemá chybu!
Suroviny:
- 2 lžíce másla
- 375 ml plnotučného mléka
- 5 menších vejce
- 75 g moučkového cukru (+ něco málo navíc)
- 1 vanilkový lusk
- 100 g polohrubé mouky
- dvě špetky soli
- 6 celých meruněk
- 50 g mandlových plátků
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180 °C a formu na koláč o průměru 32 cm vymažeme máslem.
2. Meruňky omyjeme, přepůlíme a zbavíme pecek. Jejich poloviny vyskládáme řezem nahoru do připravené formy.
3. Do větší mísy nalijeme mléko, rozklepneme celá vajíčka, přidáme cukr, semínka z vanilkového lusku, mouku i sůl a prošleháme, až vznikne hladké vaječné těsto. Pokud by v něm zůstávaly kousky, můžeme pro jistotu projet ještě tyčovým mixérem, aby bylo skutečně jemné.
4. Vzniklé těsto nalijeme do koláčové formy k meruňkám, povrch zaprášíme moučkovým cukrem a plátky mandlí a dáme asi na hodinku péct. Servírovat můžeme teplý, ale klidně i studený, obě varianty vás budou bavit.
