Medovníkové kuličky
Med, oříšky, karamel. Co víc by si člověk mohl od vánočního cukroví ještě přát?!
Suroviny na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 60 g změklého másla
- 4 lžíce medu
- 200 g moučkového cukru
Suroviny na dokončení:
- 1 plechovka karamelového Salka
- 250 g másla
- 150 g jemně mletých vlašských ořechů
Postup:
1. V první řadě si připravíme medové pláty. Troubu předehřejeme na 180 °C a z mouky, vajec, jedlé sody, másla, medu a moučkového cukru vypracujeme hutnější těsto.
2. Rozdělíme ho na půl. Každý kousek vyválíme na asi 2 cm vysoký plát, položíme je na plechy vyložené pečícím papírem a pečeme 10 minut. Jakmile jsou pěkně dozlatova, vytáhneme je a necháme zcela vychladnout.
3. Medové pláty postupně rozmixujeme v mixéru na drobky a smícháme s mletými vlašskými ořechy. Asi pětinu sypké směsi odebereme do zvláštní misky a dáme stranou.
4. Karamelové Salko dáme do vyšší mísy společně s máslem a vyšleháme do podoby jemného krému. Přisypeme 4/5 sypké směsi a důkladně promícháme. Vznikne nám hrubší a lehce lepivá plastická hmota.

Dáme alespoň na dvě hodinky odpočinout do lednice.
5. Jakmile hmota zpevní, můžeme ji z lednice vytáhnout a tvarovat z ní kuličky, které rovnou obalujeme ve zbylých drobečcích.