Medovníkové kuličky

17.12.2020

Med, oříšky, karamel. Co víc by si člověk mohl od vánočního cukroví ještě přát?!


Suroviny na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 60 g změklého másla
  • 4 lžíce medu
  • 200 g moučkového cukru

Suroviny na dokončení:

  • 1 plechovka karamelového Salka
  • 250 g másla
  • 150 g jemně mletých vlašských ořechů

Postup:

1. V první řadě si připravíme medové pláty. Troubu předehřejeme na 180 °C a z mouky, vajec, jedlé sody, másla, medu a moučkového cukru vypracujeme hutnější těsto.

2. Rozdělíme ho na půl. Každý kousek vyválíme na asi 2 cm vysoký plát, položíme je na plechy vyložené pečícím papírem a pečeme 10 minut. Jakmile jsou pěkně dozlatova, vytáhneme je a necháme zcela vychladnout.

3. Medové pláty postupně rozmixujeme v mixéru na drobky a smícháme s mletými vlašskými ořechy. Asi pětinu sypké směsi odebereme do zvláštní misky a dáme stranou.

4. Karamelové Salko dáme do vyšší mísy společně s máslem a vyšleháme do podoby jemného krému. Přisypeme 4/5 sypké směsi a důkladně promícháme. Vznikne nám hrubší a lehce lepivá plastická hmota.

Dáme alespoň na dvě hodinky odpočinout do lednice.

5. Jakmile hmota zpevní, můžeme ji z lednice vytáhnout a tvarovat z ní kuličky, které rovnou obalujeme ve zbylých drobečcích.