Mechový dort

19.03.2021

Devatenáctý březen má pro mě celou řadu naprosto zásadních významů. Mimo jiné představuje i datum zhmotnění Malé vanilkové přesně takové, jakou jsem ji vždycky chtěla, a tak dneska slavíme! Blog má první narozeniny a k tomu prostě nemůže chybět dort!


Suroviny:

  • 500 g čerstvého špenátu
  • 5 celých vajec
  • 220 g krystalového cukru
  • špetka soli
  • 100 ml neutrálního rostlinného oleje
  • šťáva z 1/2 pěkně šťavnatého citronu
  • 350 g polohrubé mouky
  • 14 g kypřícího prášku do pečiva
  • 250 ml tučné smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 75 g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • marmeláda (ideálně domácí a z ovoce z mechu a kapradí - borůvek, ostružin, či malin)
  • čerstvé drobné ovoce na ozdobení

Postup:

1. Čerstvý špenát během pár vteřin spaříme ve vařící vodě. Slijeme a vymačkáme z něj přes sítko co nejvíce vody. Špenát pak překlopíme do mixéru a rozmixujeme na hladké zeleninové pyré.

2. Do velké mísy rozklepneme vajíčka, přisypeme cukr a přidáme špetku soli. Společně vyšleháme do husté světlé pěny - bude to trvat několik minut, ale tu správnou chvíli rozhodně poznáte. 

3. Do vaječné pěny za stálého šlehání tenkým pramínkem přilijeme olej. Mixér vyměníme za stěrku a do směsi vmícháme špenátové pyré a šťávu z citronu.

4. K zelenému základu prosejeme mouku a kypřící prášek do pečiva a v rychlosti prošleháme - jen tak, aby se suroviny spojili. Je nutné dávat pozor na to, abychom těsto nepřešlehali.

5. Dno dortové formy (24-26 cm) vyložíme pečícím papírem, pokud je to nutné, tak ještě vymažeme a moukou vysypeme stěny. Poté těsto nalijeme do formy, rovnoměrně rozetřeme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 55 minut.

6. Hotový dortový korpus necháme zcela vychladnout a poté jej opatrně vyprostíme z formy. Seřízneme vystouplou čepičku tak, abychom dort zarovnali. Odložíme si ji do misky a rozdrobíme. Zelený korpus dvakrát rovnoměrně prokrojíme a získáme tak tři pláty.

7. A připravíme si krém. Do větší misky si přendáme mascarpone a zalijeme ho smetanou ke šlehání. Přisypeme moučkový cukr, ideálně prosátý, přidáme semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a vyšleháme hustý hladký krém.

8. Teď už stačí všechno jen poskládat. Na dno dortové formy položíme jednu část korpusu, potřeme vrstvou marmelády a poté vrstvou smetanového krému. 

Pak přijde na řadu druhý korpus, druhá vrstva marmelády a také druhá vrstva smetanového krému. Přiklopíme poslední částí korpusu, potřeme vrstvou marmelády a posypeme nadrobenou "čepičkou" korpusu, kterou jsme odřízli. Dáme chladit do lednice - ideálně do druhého dne.

9. V den podávání už stačí dort jen vyprostit z formy, ozdobit čerstvým ovocem a ohromit přihlížející.