Mazanec z kvásku

07.04.2020

Velikonoce jsou asi jediný svátek v roce, který mě moc netěší. Ale pro ten mazanec, který si člověk o svátcích jara může jedinkrát za rok užít, pro ten bych se klidně i rozkrájela. A s úsměvem.


Suroviny:

  • 60 g másla
  • 135 g kvásku
  • 40 g mléka
  • 210 g pšeničné hladké mouky
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 + 1 vejce
  • dvě špetky soli
  • kůra z poloviny citronu
  • 50 g na hrubo nasekaných mandlí
  • 30 g mandlových lupínků

Postup:
1. Máslo vložíme do malého kastrůlku a na mírném plameni necháme zcela rozpustit. Následně jej sejmeme z plotny a necháme úplně vychladnout.

2. Do mísy robotu vlijeme kvásek, mléko, mouku, oba druhy cukru i jedno vajíčko. Za pomocí hnětacího háku v robotu na pomalou rychlosti promíchneme tak, až nám vznikne lepivé těsto. To odložíme stranou, překryjeme navlhčenou utěrkou a necháme hodinu odpočinout.

3. K odpočatému těsto přisypeme sůl a necháme opět pořádně propracovat v robotu - takových deset minut pomalého strojového hnětení by mělo stačit. Následně přidáme vychladlé máslo, citronovou kůru a sekané mandle a hněteme dalších deset minut.

4. Připravené hebké těsto přesuneme do čisté mísy, kterou jsme vytřeli rostlinným olejem, překryjeme potravinovou folií a necháme kynout 24 hodin v lednici. Poté těsto vytáhneme a dáme mu další 2-3 hodiny kynutí na lince při pokojové teplotě. V průběhu lednicového i pokojového kynutí těsto párkrát přeložíme, abychom do něj zapracovali trochu vzduchu.

5. Vykynuté těsto stočíme do podoby bochánku, umístíme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme navlhčenou utěrkou a necháme znovu vykynout při pokojové teplotě. Bude to trvat asi 4-5 hodin.

6. Jakmile nám bochánek konečně vykyne, troubu předehřejeme na 250 °C. Mazanec potřeme vajíčkem rozšlehaným s troškou vody, posypeme plátky mandlí, nařízneme do kříže a šoupneme do trouby. Teplotu v troubě snížíme na 210 °C a pečeme deset minut. Poté teplotu v troubě opět snížíme, a to na 195 °C a pečeme dalších deset minut. Jakmile utečou, teplotu v troubě snížíme na 170 °C a dopékáme dalších 40 minut.

7. Jakmile mazanec vytáhnete z trouby, ověřte si, že je hotový. Stačí poklepat na dno a pokud se ozývá dutý zvuk, máte vyhráno. Pokud ne, dejte mazanci ještě pět až deset minut v troubě. Před krájením ho pak nechte zcela vychladnout.

TIP: Nejlepší mazanec se vám podaří, pokud jej budete péct v páře. Jestli nemáte parní troubu, není třeba zoufat. Jakmile začnete troubu rozpalovat, na dno položte starší plech. Ve chvíli, kdy do vřelé trouby konečně umístíte mazanec, na rozpálený starý plech nalijte sklenici vody a okamžitě zavřete dvířka.