Máslové moccha sušenky
Pozor, jen pro silné povahy! Intenzivní chuť kakaa dokonale souzní s hutnou kávovou polevou, a tak je jasné, že tyhle sušenky nejsou pro každého. Přišly mi ale naprosto dokonalé ku příležitosti Dušiček.
Design těchto vykrajovátek vychází z mexické tradice Día de los Muertes, která se od našich Všech Svatých v mnohém liší. Pokud jste ale někdy v životě přišli o někoho blízkého, možná by se Vám mohla líbit.
Suroviny na těsto:
- 120 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 60 g černého holandského kakaa
- špetka soli
- 113 g studeného másla nakrájeného na kostky
- 1/2 vanilkového lusku
- 30 g mléka
- malé espresso
- 1/2 vanilkového lusku
- 120 g prosátého moučkového cukru
Postup:
1. V robotu smícháme mouku, moučkový cukr, kakao a sůl. Poté postupně zapracujeme máslo, přidáme semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a mléko a vypracujeme jednolité těsto.
2. Zabalíme ho do potravinářské folie, smáčkneme do podoby disku a uložíme alespoň na hodinu do lednice.
3. Vychlazené těsto vyválíme na pomoučeném válu, otiskneme do něj jakýkoli motiv (moukou zaprášeným vypichovačem, tiskátkem, nebo třeba embosovacím válečkem) a vykrájíme tvary – v našem případě lebky – které rovnou pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

4. Plech plný budoucího cukroví dáme na hodinu zpátky do lednice, aby nám těsto zpevnilo a při pečení si udrželo zřetelný motiv. Po hodině v chladu pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 12 minut. A v mezičase si připravíme polevu.
5. Espresso si nalijeme do misky, přisypeme cukr, přidáme semínka vyškrábnutá z poloviny vanilkového lusku a prošleháme.
6. Hotové sušenky vytáhneme z trouby a ještě horké je důkladně potřeme polevou. Necháme uschnout a voilá. Máme hotovo.