Máslové moccha sušenky

24.10.2021

Pozor, jen pro silné povahy! Intenzivní chuť kakaa dokonale souzní s hutnou kávovou polevou, a tak je jasné, že tyhle sušenky nejsou pro každého. Přišly mi ale naprosto dokonalé ku příležitosti Dušiček.

Design těchto vykrajovátek vychází z mexické tradice Día de los Muertes, která se od našich Všech Svatých v mnohém liší. Pokud jste ale někdy v životě přišli o někoho blízkého, možná by se Vám mohla líbit.


Suroviny na těsto:

  • 120 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 60 g černého holandského kakaa
  • špetka soli
  • 113 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 30 g mléka
Suroviny na polevu:
  • malé espresso
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 120 g prosátého moučkového cukru

Postup:

1. V robotu smícháme mouku, moučkový cukr, kakao a sůl. Poté postupně zapracujeme máslo, přidáme semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a mléko a vypracujeme jednolité těsto. 

2. Zabalíme ho do potravinářské folie, smáčkneme do podoby disku a uložíme alespoň na hodinu do lednice.

3. Vychlazené těsto vyválíme na pomoučeném válu, otiskneme do něj jakýkoli motiv (moukou zaprášeným vypichovačem, tiskátkem, nebo třeba embosovacím válečkem) a vykrájíme tvary – v našem případě lebky – které rovnou pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

4. Plech plný budoucího cukroví dáme na hodinu zpátky do lednice, aby nám těsto zpevnilo a při pečení si udrželo zřetelný motiv. Po hodině v chladu pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 12 minut. A v mezičase si připravíme polevu.

5. Espresso si nalijeme do misky, přisypeme cukr, přidáme semínka vyškrábnutá z poloviny vanilkového lusku a prošleháme.

6. Hotové sušenky vytáhneme z trouby a ještě horké je důkladně potřeme polevou. Necháme uschnout a voilá. Máme hotovo.