Máslová brioška
Společně s bagetami, croissanty a pain au chocolat je brioška jednou z ikon francouzského pekařství a gastronomie obecně. A není se moc čemu divit - je hebká, nadýchaná a úžasně máslová. Hodí se jako doprovod slaného jídla, ale radost udělá i na sladko. Nebo si dovede představit lepší základ pro pain perdu?
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 30 g krupicového cukru
- 25 g sušeného droždí
- 8 g soli
- 5+1 celých vajec
- 100 ml mléka pokojové teploty
- 180 g povoleného másla rozděleného do čtyř stejnoměrných dávek
Postup:
1. Mouku, cukr, droždí a sůl nasypeme do větší mísy (ideálně té od robotu) a několik minut důkladně promícháme.
2. Přidáme vajíčka, mléko a čtvrtinu másla a důkladně propracujeme. Jakmile získáme hladké těsto, přidáme další čtvrtinu másla. a to opakujeme tak dlouho, až do těsta zapracujeme veškeré máslo a vznikne nám hladké těsto s pavučinovou strukturou.
3. Vzniklé kynuté těsto rozdělíme na deset stejných dílků - z každého nic vymodelujeme kuličku a ty po dvojcích naskládáme do důkladně vymazané formy na chlebíček.
4. Takto připravenou briošku necháme na teplém místě vykynout do zdvojnásobení objemu a poté pečeme v troubě vyhřáté na 160°C pečeme asi 20 minut. Poté briošku potřeme rozlšehaným máslem a dopečeme ještě dalších 10 minut.
5. Hotovou briošku necháme vychladnout, vyklopíme a máme hotovo.


