Mandlový tarte s broskvemi
Manžel donesl od kolegy z práce broskve. Bylo to posledních pár kousků, které očesal z rodinného stromu, a protože nám se zahradničením ani sadařením zrovna dvakrát nedaří, byli jsme za ně skutečně rádi. Ze samé radosti jsme z nich upekli mandlový tart podle Cedrica Groleta. Nemohli jsme s nimi naložit lépe!
Suroviny na korpus:
- 150 g másla
- 95 g moučkového cukru
- 30 g mletých mandlí
- špetka soli
- 1 vanilkový lusk
- 1 (velké) vejce
- 250 g polohrubé mouky
Suroviny na náplň:
- 4 (velká) vejce
- 200 g krupicového cukru
- 200 g mletých mandlí
- 60 g polohrubé mouky
- dvě špetky soli
Suroviny ke kompletaci:
- 8 šťavnatých broskví
- 50 g mandlových plátků
Postup:
1. V první řadě (ideálně den dopředu) je nutné připravit mandlový korpus. Do větší mísy, ideálně té od robotu, vložíme máslo, přisypeme cukr a mleté mandle a přidáme i sůl a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Propracujeme robotem (použila jsem K-metlu) a následně zapracujeme také vajíčko.
2. Jakmile se vejce v hmotě docela ztratí, přidáme také mouku a vypracujeme hutnější těsto. To vyjmeme z mísy, zabalíme do potravinářské folie a uložíme do lednice alespoň na 4 hodiny – klidně ale přes noc.
3. Pustíme se do náplně! Do mísy rozklepneme vejce, přisypeme cukr, mandle i mouku a přidáme sůl.

Prošleháme do podoby hladkého krému a také uložíme do lednice.
4. Broskve zbavíme pecek a nakrájíme na měsíčky. Předpřipravené mandlové těsto na lehce pomoučeném plátu vyválíme na zhruba 3 mm silný plát, kterým vyložíme dortovou formu - dáme si záležet, aby těsto pořádně přilnulo k formě.
5. Připravené mandlový krém nalijeme dovnitř a zapícháme do něj broskvové měsíčky - pěkně jeden vedle druhého. Povrch koláče posypeme mandlovými plátky a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C asi na 10 minut.
6. Koláč poté vytáhneme z trouby, těsně nad povrchem rádlem seřízneme přebytečné těsto a odstraníme ho stranou. Koláč pak vrátíme zpět do trouby a pečeme dál, bude to trvat asi 35 minut, než dojde pěkně dozlatova.
