Linecké cukroví

17.12.2020

Linecké cukroví je u nás absolutní vánoční nutnost. Manžel jej miluje prakticky odjakživa a já mu také vždy upřímně fandila. Neminou tak svátky, při kterých bychom si pár srdíček nevykrojili.


Suroviny:

  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g změklého másla
  • 210 g hladké mouky
  • 2 vaječné žloutky
  • citronová kůra nastrouhaná z poloviny citronu
  • špetka kypřícího prášku do pečiva
  • marmeláda (ideálně nějaká lehce nakyslá)

Postup:

1. Je to prosté. Ze všech suroviny kromě marmelády vypracujeme pevné těsto, zabalíme jej do potravinářské folie a uložíme do druhého dne do lednice.

2. Odpočaté těsto vytáhneme z chladu a na pomoučeném vyválíme trošku vyšší a rovnoměrný plát. Vykrájíme z něj libovolné tvary (vsázím na srdíčka) a nesmíme přitom zapomínat, že polovina z nich by měla být s otvorem a polovina bez.

3. Vykrájené cukroví naskládáme na plech vyložený pečícím papírem (s dostatečnými rozestupy) a pečeme při 170°C dvanáct minut - vytáhneme ideálně ještě předtím, než jednotlivé kousky začnou chytat barvu.

4. Upečené cukroví necháme zcela vychladnout a následně jej spárujeme, poslepujeme oblíbeným džemem a zasypeme moučkovým cukrem.


TIP: Že už se vám obyčejné linecké přejedlo? Nevadí, můžete zkusit tyhle dvě jednoduché variace:

MÁK A POMERANČ: Do těsta při přípravě přidejte ještě lžíci mletého modrého máku a k tomu kůru ještě z druhé poloviny citronu. Cukroví díky tomu získá zajímavý drive, a to jak vizuální, tak chuťový. S mákem si dobře rozumí citrusy - kousky proto spojujte citrusovou marmeládou - u nás se osvědčil pomeranč.

KAKAO A KARAMEL: Do těsta přidejte lžíci holandského kakaa (může maličko zhoršit komfort práce s těstem). Kakaové linecké cukroví pak doporučuji mazat mléčným karamelem - dokonale poslouží karamelizované Salko.