Kynuté svatomartinské rohlíčky
- 100 g mletého bílého máku + trochu navíc na posypání rohlíčků
- 200 ml plnotučného mléka
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 40 g krupicového cukru
- 50 g hruškové marmelády (nebo hruškových povidel)
- 1 lžíce rumu
- 15 g čerstvého droždí
- 50 g plnotučného mléka
- 1 vejce
- 130 g hladké mouky
- 130 g polohrubé mouky
- 50 g cukru
- špetka soli
- 65 g změklého másla
- 50 g másla
- 2 lžíce rumu
- moučkový cukr
Suroviny na náplň:
Postup na přípravu náplně:
1. Mák nasypeme do malého kastrůlku, zalijeme mlékem a přidáme i skořici a cukr. Umístíme na plotnu a na mírném plameni přivedeme za občasného promíchání k varu.
2. Během asi 20 minut lehkého varu začne makový základ postupně houstnout. Jakmile má konzistenci řídší kaše, stáhneme z plotny, přidáme marmeládu i rum a důkladně promícháme.
3. Náplň necháme zcela vychladnout a poté překryjeme potravinářskou fólií a uložíme alespoň na hodinu do lednice (ideální by to ale bylo přes noc), aby pěkně ztuhla.
Suroviny na kynuté těsto:
Suroviny na dokončení
Postup:
1. Droždí dáme společně s mlékem, vajíčkem, oběma druhy mouky, cukrem i špetkou soli do mísy od robotu a necháme pomalu hníst. Jakmile se všechno spojí, bude to trvat asi pět minut, přidáme ke vznikajícímu těstu i povolené máslo. Robot zrychlíme a dalších deset minut těsto necháme hníst na střední rychlost. Vznikne nám hladké a elastické těsto.
2. Těsto vytvarujeme do tvaru koule a necháme na teplém místě vykynout do zdvojnásobení objemu.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na pět dílů a každý z nich rozválíme na asi 3 mm vysoký kulatý plát, který rozdělíme na stejnoměrné čtvrtiny.
5. Po celé délce vnějšího a zároveň nejkratšího okraje


naneseme za pomoci cukrářského sáčku připravenou makovou náplň. Od širokého konce ke špičce srolujeme a vzniklé rohlíčky ohneme do podoby podkovy. Aby vám rožek dobře držel, přilept ho k rohlíčku trochou vody. Špičkou dolů pak rohlíčky postupně umístíme na plech a necháme znovu vykynout do zdvojnásobení objemu.
5. Rohlíčky potřeme vajíčkem rozlšehaným s kapkou vody, posypeme troškou bílého máku a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C. Po pěti minutách teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších deset minut pěkně dozlatova.
6. Mezitím rozpustíme zbývající máslo v rendlíku a smícháme s rumem. Horké rohlíčky potřeme připravenou "polevou" a jakmile se vsákne, zaprášíme je ještě moučkovým cukrem.
