Kynuté svatomartinské rohlíčky

11.11.2020

      Slavnosti svatého Martina v posledních letech nabraly pořádný spád. Mladé víno teče proudem, restaurace nabízí svatomartinská menu (i když letos trochu netradičně) a husy hromadně hnízdí na zelí. A já to letos vůbec nestíhám! Vrhla jsem se proto alespoň na něco méně monumentálního a upekla jsem svatomartinské rohlíčky. Jsou poctivě vykynuté, z bohatého máslového těsta, a k prasknutí nacpané bílým mákem.


        Suroviny na náplň:

      • 100 g mletého bílého máku + trochu navíc na posypání rohlíčků
      • 200 ml plnotučného mléka
      • 1/2 lžičky mleté skořice
      • 40 g krupicového cukru
      • 50 g hruškové marmelády (nebo hruškových povidel)
      • 1 lžíce rumu

      Postup na přípravu náplně:

      1. Mák nasypeme do malého kastrůlku, zalijeme mlékem a přidáme i skořici a cukr. Umístíme na plotnu a na mírném plameni přivedeme za občasného promíchání k varu.

      2. Během asi 20 minut lehkého varu začne makový základ postupně houstnout. Jakmile má konzistenci řídší kaše, stáhneme z plotny, přidáme marmeládu i rum a důkladně promícháme.

      3. Náplň necháme zcela vychladnout a poté překryjeme potravinářskou fólií a uložíme alespoň na hodinu do lednice (ideální by to ale bylo přes noc), aby pěkně ztuhla.

      Suroviny na kynuté těsto:

      • 15 g čerstvého droždí
      • 50 g plnotučného mléka
      • 1 vejce
      • 130 g hladké mouky
      • 130 g polohrubé mouky
      • 50 g cukru
      • špetka soli
      • 65 g změklého másla

      Suroviny na dokončení

      • 50 g másla
      • 2 lžíce rumu
      • moučkový cukr

      Postup:

      1. Droždí dáme společně s mlékem, vajíčkem, oběma druhy mouky, cukrem i špetkou soli do mísy od robotu a necháme pomalu hníst. Jakmile se všechno spojí, bude to trvat asi pět minut, přidáme ke vznikajícímu těstu i povolené máslo. Robot zrychlíme a dalších deset minut těsto necháme hníst na střední rychlost. Vznikne nám hladké a elastické těsto.

      2. Těsto vytvarujeme do tvaru koule a necháme na teplém místě vykynout do zdvojnásobení objemu.

      3. Vykynuté těsto rozdělíme na pět dílů a každý z nich rozválíme na asi 3 mm vysoký kulatý plát, který rozdělíme na stejnoměrné čtvrtiny.

      5. Po celé délce vnějšího a zároveň nejkratšího okraje

naneseme za pomoci cukrářského sáčku připravenou makovou náplň. Od širokého konce ke špičce srolujeme a vzniklé rohlíčky ohneme do podoby podkovy. Aby vám rožek dobře držel, přilept ho k rohlíčku trochou vody. Špičkou dolů pak rohlíčky postupně umístíme na plech a necháme znovu vykynout do zdvojnásobení objemu.

5. Rohlíčky potřeme vajíčkem rozlšehaným s kapkou vody, posypeme troškou bílého máku a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C. Po pěti minutách teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších deset minut pěkně dozlatova.

6. Mezitím rozpustíme zbývající máslo v rendlíku a smícháme s rumem. Horké rohlíčky potřeme připravenou "polevou" a jakmile se vsákne, zaprášíme je ještě moučkovým cukrem.