Kváskový mrkvový koláč
Jaro je tu, Velikonce se blíží, a to znamená jediné – mrkvový koláč! Tentokrát v extra měkoučké variantě, o kterou se postará troška kvásku.
Suroviny:
- 300 g očištěné mrkve
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžičky koření na masala chai
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 400 g třtinového cukru
- 200 g slunečnicového oleje
- 4 středně velká vejce
- 120 g pšeničného kvásku
- 250 g mascarpone
- 200 g krémového sýra
- 200 g moučkového cukru
- špetka soli
- mletá skořice
- (velikonoční) čokoládové dekorace
Postup:
1. Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubo a menší plech (měla jsem 33x33 cm) vyložíme pečícím papírem.
2. Nastrouhanou mrkev zasypeme moukou. Přidáme koření na masala chai, jedlou sodu a sůl a promícháme, až se mrkev obalí v mouce.
3. Ve větší míse důkladně promícháme třtinový cukr s olejem, vejci a kváskem. Vznikne hladký krém karamelové barvy.
4. Mrkvovou směs přisypeme k tekuté směsi, několikrát promíchneme jen tak, aby se všechny suroviny spojily a vzniklé těsto vylijeme na připravený plech. Rovnoměrně rozetřeme a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 40 minut.
5. Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme zcela vychladnout. Mezitím připravíme krém: mascarpone dáme do vyšší mísy společně s krémovým sýrem, moučkovým cukrem a špetkou soli. Ušleháme.
6. Vzniklý krém naneseme na upečený korpus - můžeme jej jednoduše natřít, nebo nanést zdobícím sáčkem z ozdobnou špičkou. Zaprášíme mletou skořicí, ozdobíme (velikonočními) čokoládovými dekoracemi a můžeme krájet!


