Kváskový mrkvový koláč

28.03.2021

Jaro je tu, Velikonce se blíží, a to znamená jediné – mrkvový koláč! Tentokrát v extra měkoučké variantě, o kterou se postará troška kvásku.


Suroviny:

  • 300 g očištěné mrkve
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky koření na masala chai
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 400 g třtinového cukru
  • 200 g slunečnicového oleje
  • 4 středně velká vejce
  • 120 g pšeničného kvásku
  • 250 g mascarpone
  • 200 g  krémového sýra
  • 200 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • mletá skořice
  • (velikonoční) čokoládové dekorace

Postup:

1. Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubo a menší plech (měla jsem 33x33 cm) vyložíme pečícím papírem.

2. Nastrouhanou mrkev zasypeme moukou. Přidáme koření na masala chai, jedlou sodu a sůl a promícháme, až se mrkev obalí v mouce.

3. Ve větší míse důkladně promícháme třtinový cukr s olejem, vejci a kváskem. Vznikne hladký krém karamelové barvy.

4. Mrkvovou směs přisypeme k tekuté směsi, několikrát promíchneme jen tak, aby se všechny suroviny spojily a vzniklé těsto vylijeme na připravený plech. Rovnoměrně rozetřeme a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 40 minut.

5. Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme zcela vychladnout. Mezitím připravíme krém: mascarpone dáme do vyšší mísy společně s krémovým sýrem, moučkovým cukrem a špetkou soli. Ušleháme.

6. Vzniklý krém naneseme na upečený korpus - můžeme jej jednoduše natřít, nebo nanést zdobícím sáčkem z ozdobnou špičkou. Zaprášíme mletou skořicí, ozdobíme (velikonočními) čokoládovými dekoracemi a můžeme krájet!