Kváskový chleba s bramborem

05.05.2020

Už jste zjistili, jaké divy udělá s chlebem uvařená brambora? Že ne? Tak to byste to měli rychle zjistit. Tenhle sendvičový bochník je k tomu jako stvořený.


Suroviny:

  • 200 g brambor
  • 30 g másla
  • 100 g pšeničného kvásku
  • 340 g pšeničné chlebové mouky
  • 140 g vody
  • 8 g soli

Postup:

1. V první řadě uvaříme brambory do měka a následně z nich slijeme vodu. Jakmile vychladnou, přidáme k nim máslo a rozmačkáme je do hladka.

2. Přípravenou bramborovou kaši přendáme do velké mísy od robotu, přidáme kvásek, mouku, vodu a sůl a necháme v robotu zpracovat hnětacím hákem. Vznikne hladké elastické těsto.

3. Vzniklé těsto přendáme do čisté misky, zakryjeme potravinovou folií a necháme pět hodin kynout při pokojové teplotě (22 °C). V průběhu kynutí těsto dvakrát přeložíme.

4. Po pěti hodinách těsto stočíme do chlebíčkové formy, opět zakryjeme potravinovou folií a dáme přes noc kynout do lednice.

5. Ráno chleba ve formě vytáhneme z lednice, necháme dvě hodiny dokynout při pokojové teplotě. Nařízneme po celé délce a pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 220 °C. Předtím, než ho nakrojíte, nechte zcela vychladnout.