Kváskové brownies s arašídovým máslem
Posledních pár měsíců jsem naprosto posedlá kváskem. Ale ne jen chlebem živ je člověk, a tak z něj čas od času doma zkoušíme zkoulet i něco trochu sladšího. A asi vás nepřekvapí, že tyhle brownies nemají konkurenci. Rozhodně ne v míře čokoládovosti.
Suroviny:
- 150 g vysokoprocenntí hořké čokolády
- 100 g másla
- 3 celá vejce
- 140 g třtinového cukru
- dvě špetky soli
- 120 g aktivního kvásku
- 30 g holandského kakaa
- 70 g peciček mléčné čokolády
- arašídové máslo
Postup:
1. Vysokoprocentní hořkou čokoládu nasekáme na drobno a nasypeme ji do kastrůlku. Přidáme na kostky nakrájené máslo a za stálého míchání začneme pomalu zahřívat. Jakmile se čokoláda s máslem spojí v hladký krém, kastrůlek stáhneme z plotny a necháme vychladnout.
2. V misce vyšleháme do nadýchané pěny vejce s cukrem a dvěma špetkami soli. Do vaječné pěny důkladně zašleháme kakao, aktivní kvásek a vychladlý čokoládový krém. Postupně vypracujeme hladké těsto a nalijeme ho do menšího (25 x 25 cm) plechu vyloženého pečícím papírem.
3. Na povrch těsta rozmístíme arašídové máslo a pomocí špejle jej rozprostřeme po celé ploše.
4. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut. Jestli jsou brownies skutečně dostatečně propečené se můžete ujistit prostřednictvím špejle. A při porcování pozor! Kromě toho, že jsou hříšně dobré, jsou i velmi hutné, tak ať si nenaložíte větší sousto, než jste schopni zvládnout:)
