Kuřecí vývar

06.04.2020


Vývar, ať už ze zeleniny, z kuřete či z hověziny, je absolutním základem prakticky jakékoli kuchyně. Ve světě najdete stovky, ba možná dokonce i tisícovky různých variant, jak tento gastronomický klenot připravit a každá z nich bude v něčem specifická. V té české variantě přitom ke kuřeti stačí jen přidat něco běžně dostupné kořenové zeleniny a během pár hodin se začnou dít zázraky.


Suroviny:

  • 1,5 kg kuřecích kostí (skelety, křídla, případně spodní stehna)
  • 300 g zeleniny (mrkev, cibule ve slupce, česnek, celer, petržel, pórek - a to v libovolné kombinaci)
  • 4 l vody
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl
  • pepř
  • polévkové nudle

Postup:

1. Kuřecí kosti i na velké kusy nasekanou zeleninu, bobkový list a nové koření ponoříme do odměřené vody, postavíme na plotnu, a začneme zahřívat. Přivedeme těsně pod bod varu a udržujeme tak. 

2. Z povrchu vývaru v průběhu první hodiny či dvou sbíráme povrchovou pěnu. Díky tomu bude vývar čirý.

3. Těsně pod bodem varu táhneme vývar 3-6 hodin. Poté jej přecedíme do čistého kastrůlku, osolíme, opepříme. Vyvařenou zeleninu můžeme vyhodit, z kuřecích kostí obereme maso a dáme ho zvlášt do misky. 

4. Pokud si vývar děláte do zásoby, doporuřuji nechat zcela vychladnout, naporcovat do silnějších igelitových pytlíků (například z IKEA), vytlačit z nich vzduch, uzavřít a zamrazit. Pokud se stejně jako my spíše těšíte, až vás zahřeje kuřecí polévka, tak si v malém kastrůlku v čisté vodě ještě uvařte polévkové nudle.

5. Do každé misky dáme porci naloupaného masa, na jemné nudličky nasekanou čerstvou mrkev, i uvařené nudle a zalijeme kuřecím vývarem. U nás doma do každé porce přidáváme ještě rozmačkaný stroužek česneku. Vývar pak dostane exkluzivní říz!