Krémová hrášková polévka
Jen tak stát uprostřed záhonu a z dlouhých šlahounů trhat křupavé lusky. Stisknutím každý z nich rozevřít a z útlé škvírky vydolovat jednu, dvě, tři, čtyři nebo i pět drobounkých kuliček. A když už si je nenasypete rovnou do pusy, udělejte si z nich polévku. Jemně pikantní, dokonale jarní a krémovou.
Suroviny:
- 30 g másla
- 2 menší cibule
- 650 g hrášku (klidně mraženého)
- 750 ml zeleninového vývaru
- 60 g ricotty
- 60 g smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
Postup:
1. Ve středně velkém kastrůlku rozehřejeme máslo a přidáme na něj cibulku. Necháme zpěnit,až se cibulka opeče do zlatovat a poté ji zasypeme hráškem. Promícháme a zalijeme horkým zeleninovým vývarem.
2. Krátce povaříme - stačí jen 5 - 10 minut, aby hrášek neztratil svou intenzivní zelenou barvu. Stáhneme z plotny, přidáme ricottu a smetanu. Osolíme, opepříme a všechno dohromady rozmixujeme.
3. Podáváme s kopečkem ricotty, pažitkou a opečeným chlebem - nebo třeba sýrovým toastem.

