Krémová hrášková polévka

23.03.2020

Jen tak stát uprostřed záhonu a z dlouhých šlahounů trhat křupavé lusky. Stisknutím každý z nich rozevřít a z útlé škvírky vydolovat jednu, dvě, tři, čtyři nebo i pět drobounkých kuliček. A když už si je nenasypete rovnou do pusy, udělejte si z nich polévku. Jemně pikantní, dokonale jarní a krémovou.


Suroviny:

  • 30 g másla
  • 2 menší cibule
  • 650 g hrášku (klidně mraženého)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 60 g ricotty
  • 60 g smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Ve středně velkém kastrůlku rozehřejeme máslo       a přidáme na něj cibulku. Necháme zpěnit,až se cibulka opeče do zlatovat  a poté ji zasypeme hráškem. Promícháme a zalijeme horkým zeleninovým vývarem.

2. Krátce povaříme - stačí jen 5 - 10 minut, aby hrášek neztratil svou intenzivní zelenou barvu. Stáhneme       z plotny, přidáme ricottu a smetanu. Osolíme, opepříme a všechno dohromady rozmixujeme.

3. Podáváme s kopečkem ricotty, pažitkou a opečeným chlebem - nebo třeba sýrovým toastem.