Krém z bílého chřestu
Letos sice o dost později, ale konečně je to tu! Sezóna chřestu jede na plné obrátky a bez delikátního krému se prostě neobejde. Když jsem si ho ale minulý týden poručila v jedné restauraci, byla jsem ták zklamaná, že jsem si ho hned na druhý den musela uvařit sama.
Suroviny:
- 75 g másla
- 2 svazky jarní cibulky
- 1 kg bílého chřestu
- 200 ml suchého bílého vína
- 1,5 l zeleninového (ideálně chřestového) vývaru
- světlá jíška (máslo a hladká mouka)
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
Postup:
1. Ve větším kastrůlku rozpustíme máslo. Přidáme na kolečka nakrájenou cibulku a necháme zpěnit. Mezitím oloupeme chřest, odřízneme hlavičky a dáme je stranou. Zbytek chřestu nakrájíme na špalíčky a přidáme na zpěněnou cibulku.
2. Chřest pár minut podusíme s cibulkou na másle a až začne pomalu měknout, zalijeme ho bílým vínem a za stálého míchání necháme pomalu odpařit.
3. Obsah kastrolu zalijeme zeleninovým vývarem a na mírném plamenu přivedeme k varu. Necháme bublat asi půl hodinky a poté vmícháme jíšku i smetanu. Promícháme, rozmixujeme do hladka a necháme pomalu vařit dalších 20 minut.

4. Ochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Jakmile je polévka akorát, můžeme podávat - dokonalá je s na másle opečenými chřestovými hlavičkami, pažitkou a křupavým chipsem z bagetky. Famózní je ale samozřejmě i bez nich :)
TIP: Nevíte jak na chipsy z pečiva? Je to snadné! Starší chleba, bagetku či klidně rohlík opatrně nakrájejte na tenké plátky, rozložte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a šupněte na 20 minut do trouby vyhřáté na 110 °C.
