Křehký meruňkový koláč s tvarohem a mandlemi
Skrz na skrz letní koláč. Tak akorát sladký, tak akorát kyselý. A přitom tak prostý! Jen delikátní mandle, svěží tvaroh a šťavnaté meruňky. Nikdy neodolám.
Suroviny na korpus:
- 100 g studeného másla nakrájeného na kostky
- 100 g mletých mandlí
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 100 g krupicového cukru
- 1 vejce
Suroviny na náplň:
- 250 g měkkého tučného tvarohu (ve vaničce)
- 2 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 50 g krupicového cukru
- polovina vanilkového lusku
- 6 větších meruněk
- 5 lžice meruňkového džemu rozehřátého v malém kastrůlku
Postup:
1. Troubu dáme předehřát na 160 °C. Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.
2. Rukama nebo za pomoci K metly připravíme jemnou drobenku ze studeného másla, mletých mandlí, hladké mouky, kypřícího prášku a cukru.
3. Jakmile je drobenka připravena, rozklepneme do ní vajíčko a vypracujeme kompaktní těsto. To přeneseme rovnou do koláčové formy, rovnoměrně jej rozprostřeme na dno i boky připravené formy a dáme péct do vyhřáté formy na 20 minut.
4. V míse společně utřeme tvaroh, vajíčka, zakysanou smetanu, cukr a semínka vyškrábnutá z poloviny vanilkového lusku.

5. Upečený korpus vytáhneme z trouby, střed stlačíme vidličkou, a vlijeme do něj tvarohovou náplň. Vrátíme zpátky do trouby a pečeme dalších 15 minut.
6. Meruňky nakrájíme na podélné osminky, rovnoměrně je rozložíme na tvarohový povrch, potřeme je rozehřátým meruňkovým džemem a pečeme dalších 30 minut. Pokud byste koláči rádi dopřáli skutečně křupavý povrch, posypte jej ještě tenkou vrstvou třtinového cukru a na minutku (bude to upravdu fofr) jej dejte v troubě dopéct ještě pod gril.
7. Hotový koláč necháme zcela vychladnout a ozdobíme praženými plátky mandlí, čerstvými bylinkami i květy.
