Křehký meruňkový koláč s tvarohem a mandlemi

14.08.2020

Skrz na skrz letní koláč. Tak akorát sladký, tak akorát kyselý. A přitom tak prostý! Jen delikátní mandle, svěží tvaroh a šťavnaté meruňky. Nikdy neodolám.


Suroviny na korpus:

  • 100 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vejce

Suroviny na náplň:

  • 250 g měkkého tučného tvarohu (ve vaničce)
  • 2 vejce
  • 200 g zakysané smetany
  • 50 g krupicového cukru
  • polovina vanilkového lusku
  • 6 větších meruněk
  • 5 lžice meruňkového džemu rozehřátého v malém kastrůlku

Postup:

1. Troubu dáme předehřát na 160 °C. Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. 

2. Rukama nebo za pomoci K metly připravíme jemnou drobenku ze studeného másla, mletých mandlí, hladké mouky, kypřícího prášku a cukru. 

3. Jakmile je drobenka připravena, rozklepneme do ní vajíčko a vypracujeme kompaktní těsto. To přeneseme rovnou do koláčové formy, rovnoměrně jej rozprostřeme na dno i boky připravené formy a dáme péct do vyhřáté formy na 20 minut. 

4. V míse společně utřeme tvaroh, vajíčka, zakysanou smetanu, cukr a semínka vyškrábnutá z poloviny vanilkového lusku. 

5. Upečený korpus vytáhneme z trouby, střed stlačíme vidličkou, a vlijeme do něj tvarohovou náplň. Vrátíme zpátky do trouby a pečeme dalších 15 minut.

6. Meruňky nakrájíme na podélné osminky, rovnoměrně je rozložíme na tvarohový povrch, potřeme je rozehřátým meruňkovým džemem a pečeme dalších 30 minut. Pokud byste koláči rádi dopřáli skutečně křupavý povrch, posypte jej ještě tenkou vrstvou třtinového cukru a na minutku (bude to upravdu fofr) jej dejte v troubě dopéct ještě pod gril.

7. Hotový koláč necháme zcela vychladnout a ozdobíme praženými plátky mandlí, čerstvými bylinkami i květy.