Kransekake

12.12.2021

Efektní, křupavý a přinejmenším pro celou rodinu na všechny sváteční dny! Kransekake je takovou skandinávskou sladkou variací stojící na pomezí našich vanilkových rohlíčků (co do formy) a francouzských makronek (co do složení). Jasně, při troše fantazie!


Suroviny na kroužky:

  • 500 g mletých mandlí
  • 500 g moučkového cukru
  • 4 vaječné bílky

Suroviny na polevu:

  • 1 bílek (z vejce velikost M+)
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 lžička rumového aroma
  • 2 lžičky citronové šťávy

1. Mleté mandle prosejeme do větší misky společně s moučkovým cukrem. Po jednom vmícháme bílky, až nakonec získáme pevné lepivé těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odležet v lednici. 

2. Odpočaté těsto propracujeme a vyválíme z něj stejnoměrně silné válečky, které rozdělíme na 10-15 dílků s odstupňovanou délkou. Vytvarujeme je do podoby kroužků, konce vždy důkladně spojíme. V dostatečné vzdálenosti od sebe je rozložíme na plechy vyložené pečícím papírem a pečeme je 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Poté kroužky necháme zcela vychladnout.

3. Připravíme si polevu. Vaječný bílek vyšleháme společně s cukrem na hustou krémovou polevu, do které následně zašleháme i rumové aroma a citronovou šťávu. 

4. Polevu umístíme do cukrářského sáčku a ustřihneme mu špičku, abychom získali malý zdobící otvor. Každý mandlový kroužek pak ozdobíme dle vlastní fantazie. Nakonec jednotlivé kroužky poskládáme na sebe do podoby věže - poleva nám poslouží jako spojovací materiál.

TIP: Kroužky na kransekake nemusíte dělat od oka. V zahraničních e-hopech i na Amazonu hravě seženete speciální formu. A zdobit můžete klidně perníčky. Když použijete dostatek polevy, nemusíte se bát, že by nedržely :)