Kořeněné ořechové hvězdičky
Docela prosté a přitom tak dobré. Oříšky, čokoláda a voňavé koření dělají z tohoto jednoduchého cukroví budoucí evergreen každého svátečního stolu.
Suroviny:
- 270 g hladké mouky
- 180 g cukru (práškového)
- 150 g mletých lískových ořechů
- 150 g nastrouhané hořké čokolády
- 2 lžičky sladkého aromatického koření (já jsem použila Aladinovo koření do kávy od Sonnentoru)
- 170 g studeného másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
Postup:
1. Mouku, cukr, oříšky, strouhanou čokoládu i voňavé koření nasypeme do mísy a promícháme. přidáme na kostky nakrájené máslo, vajíčko a žloutek a vypracujeme krásně hladké těsto – pomocník k nezaplacení je v tomto případě samozřejmě stolní robot.
2. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do druhého dne do lednice.
3. Odpočinuté studené těsto rozválíme na vyšší plát a vykrájíme z něj hvězdičky. Ty pokládáme rovnou na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 120 °C 20 minut.
4. Hotové hvězdičky vytáhneme z trouby, necháme zcela vychladnout a poté jim můžeme dopřát ještě finiš z rozpuštěné čokolády – ať už celoplošný, či stříkaný.
