Kokosová bábovka s cuketou

13.09.2020

Ze záhonů jsme otrhali poslední cukety a začali přemýšlet, co s nimi. A najednou, tam byla. Bábovka. Nadýchaná a voňavá po kokosu.


Suroviny:

  • 500 g cukety (asi 3 malé cuketky)
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 220 g krupicového cukru
  • 140 g kokosového oleje
  • 150 g strouhaného kokosu
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 5 lžic mléka
  • 150 g bílé čokolády
  • lžička kokosového oleje
  • kvítí na ozdobu

Postup:

1. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 170 °C (v případě, že vám zrovna nefunguje, jako nám, a pečete jen na horní a dolní topné těleso, pusťte to alespoň na 190 °C). Formu na bábovku velmi důkladně vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.

2. Cuketky nastrouháme na hrubo, lehce osolíme a necháme pár minut odstát, aby se vypotily. Poté z nich vymačkáme vodu a vylijeme ji.

3. V další misce prošleháme vajíčka, s cukrem a rozpuštěným kokosovým olejem. Ke vzniklé směsi přimícháme nastrouhanou cuketu i strouhaný kokos.

4. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a jedlou sodou a lehce prošleháme. Vmícháme mléko a připravené těsto nalijeme do bábovkové formy.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinku - zkrátka tak dlouho, až špejli, kterou píchnete dovnitř, vytáhnete suchou. Upečenou bábovku necháme půlhodinku vychladnout, poté vyklopíme a necháme úplně vychladnout.

6. Na vodní lázni necháme rozpustit bílou čokoládu společně se lžičkou kokosového oleje a mícháme tak dlouho, až vznikne hladká poleva. Polijeme jí povrch bábovky, ozdobíme ji kvítím a necháme chladit v lednici, až poleva ztuhne. A pak už stačí jen nakrájet a podávat.