Kefírová bábovka se skořicí
Základem povedené bábovky je správná forma. Já mám v kuchyni jen dvě varianty – kameninu a Nordic Ware. Pravdou ale je, že kefírovou bábovku jsem úplně na poprvé testovala ve formě silikonové. Byl to propadák. Doslova. Formu jsem hned na druhý den vyhodila a receptu dala šanci až po dvou letech. A světe div se, fungoval!
Suroviny:
- máslo a hladká mouka na přípravu formy
- 250 g cukru
- 100 ml slunečnicového oleje
- 3 vajíčka
- 350 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- 500 ml kefíru
- 2 lžičky mleté skořice
Postup:
1. Připravíme si formu na bábovku – stačí vymazat vrstvou másla a vysypat hladkou moukou.
2. Do větší mísy nasypeme cukr, nalijeme olej a rozklepneme tři celá vejce. Všechny suroviny společně vyšleháme do poměrně nadýchané jednolité hmoty, ve které se krystalky cukru začnou postupně rozpouštět.
3. K vyšlehanému vaječnému základu přisypeme mouku i kypřící prášek a zlehka promícháme. Přilijeme polovinu kefíru, promíchneme, přilijeme zbytek a vymícháme hladké těsto. Ale pozor! Zpracovávejte jen tak dlouho, než se suroviny spojí v hladké těsto, ne déle. Mohli byste těsto přešlehat a pak by v troubě nezapracovalo, jak má.
4. Asi 3/4 těsta rovnoměrně nalijeme do připravené bábovkové formy. Do zbývající částí, která zůstala v míse, přisypeme skořici, promícháme stěrkou a dolijeme do formy.

5. Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 80 minut. V závěru to budeme raději trošku hlídat:)
6. Hotové dílo necháme zchladnout, opatrně vyklopíme z formy a posypeme štědrou vrstvou moučkového cukru.
