Kefírová bábovka se skořicí

06.02.2022

Základem povedené bábovky je správná forma. Já mám v kuchyni jen dvě varianty – kameninu a Nordic Ware. Pravdou ale je, že kefírovou bábovku jsem úplně na poprvé testovala ve formě silikonové. Byl to propadák. Doslova. Formu jsem hned na druhý den vyhodila a receptu dala šanci až po dvou letech. A světe div se, fungoval!


Suroviny:

  • máslo a hladká mouka na přípravu formy
  • 250 g cukru
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 3 vajíčka
  • 350 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 500 ml kefíru
  • 2 lžičky mleté skořice

Postup:

1. Připravíme si formu na bábovku – stačí vymazat vrstvou másla a vysypat hladkou moukou. 

2. Do větší mísy nasypeme cukr, nalijeme olej a rozklepneme tři celá vejce. Všechny suroviny společně vyšleháme do poměrně nadýchané jednolité hmoty, ve které se krystalky cukru začnou postupně rozpouštět.

3. K vyšlehanému vaječnému základu přisypeme mouku i kypřící prášek a zlehka promícháme. Přilijeme polovinu kefíru, promíchneme, přilijeme zbytek a vymícháme hladké těsto. Ale pozor! Zpracovávejte jen tak dlouho, než se suroviny spojí v hladké těsto, ne déle. Mohli byste těsto přešlehat a pak by v troubě nezapracovalo, jak má.

4. Asi 3/4 těsta rovnoměrně nalijeme do připravené bábovkové formy. Do zbývající částí, která zůstala v míse, přisypeme skořici, promícháme stěrkou a dolijeme do formy.

5. Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 80 minut. V závěru to budeme raději trošku hlídat:)

6. Hotové dílo necháme zchladnout, opatrně vyklopíme z formy a posypeme štědrou vrstvou moučkového cukru.