Kaštanový dort
Vlastně ani nevím proč, ale zbožňuji kaštany. Začátkem podzimu mě baví jen tak se brodit opadaným listím a hledat ty vykukující lesklé nezbedníky. Ještě víc než po nich pátrat mě ale baví je jíst - ty co jsou jedlé samozřejmě. Když začnou teploty klesat k nule, není moc lepších věcí, které si na procházce městem dát, než kornout horkých kaštanů. Courali jsme s nimi po Praze, po Budapešti i po Portu a náramně jsme si to užívali. Letos je ale všechno jinak, a tak jsme ty kaštany nějak museli dostat až domů!
Suroviny na korpus:
- 130 g kaštanové mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 3 vejce pokojové teploty
- 135 g cukru
- 170 g másla - rozpuštěného a vychladlého
Suroviny na krém
- 500 ml smetany ke šlehání
- vanilkový lusk
- 5 polévkových lžic kaštanového pyré + 100 g navíc
- 250 g bílé čokolády
Postup:
1. Den předem začneme přípravou krému. Smetanu ke šlehání nalijeme do kastrůlku, přidáme semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku i prázdný lusk a k tomu kaštanové pyré. Postavíme na plotnu a pomalu přivedeme k bodu varu. Poté stáhneme a necháme vychladnout - smetana tak přijme chuť vanilky a pyré z kaštanů.
2. Ochucenou smetanu znovu přivedeme k bodu varu a následně jí přelijeme bílou čokoládu připravenou v misce. Ruční metličkou důkladně promícháme, až nám vznikne hladký a jednolitý krém. Hned na jeho hladinu položíme potravinářkou fólii, necháme zcela vychladnout a poté dáme přes noc vychladit do lednice.
3. Zbývající kaštanové pyré rozetřeme po pečícím papíru do kruhu a vložíme do mrazáku.
4. Další den se pustíme do přípravy korpusu. Troubu si předehřejeme na 180 °C. V malé misce smícháme kaštanovou mouku, kypřící prášek do pečiva a špetku soli. Odložíme stranou.
5. Do větší mísy rozklepneme vajíčka a společně s cukrem je vyšleháme do světlé nadýchané pěny. Přisypeme suchou moučnou směs a ideálně prostřednictvím stěrky ji zapracujeme do vaječné pěny. Poté důkladně vmícháme rozpuštěné vychladlé máslo a vzniklé těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané dortové formy (použila jsem průměr 26 cm). Pečeme asi 30 minut.
6. Hotový koláč vytáhneme z trouby a necháme zcela zchladnout. Poté jej uvolníme z formy, tu umyjeme a její boky vyložíme proužky pečícího papíru nebo potřavinářskou fólií. Korpus umístíme zpátky do formy.
7. Z lednice vyjmeme základ na krém ze smetany a bílé čokolády a vyšleháme do podoby pevného krému. Korpus potřeme tenkou vrstvou, poté z mrazáku vytáhneme kaštanový "disk" vytvořený z kaštanového pyré a položíme jej doprostřed.


Zbytek krému potom navršíme nahoru, pěkně zarovnáme a dort pak uložíme alespoň na dvě hodiny do lednice.
8. Hotový dort libovolně ozdobíme - já použila jen rozpuštěnou čokoládu a čokoládové perly, vyjmeme z formy, odstraníme pečící papír či potravinářskou fólii a máme hotovo.