Karamelové úlky

03.04.2021

Na úlky (nebo vosí hnízda?) jsem si nikdy nepotrpěla! Když ale z manžela jednou vypadlo, že je jako dítě zbožňoval, prostě jsem jim musela dát šanci. Místo piškotů, vlašských ořechů a rumu jsem ale vsadila na kořeněné sušenky Lotus a krém ze slaného kávového karamelu.


Suroviny na nepečené těsto:

  • 125 g sušenek Lotus
  • 100 g mandlové mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 50 g úplně měkkého másla (tak měkkého, až z něj bude krém)
  • 30 g mléka
  • 15 g kávového rumu

Suroviny na náplň:

  • 60 g karamelového salka
  • 10 g kávového rumu
  • dvě špetky soli

Suroviny na dokončení:

  • moučkový cukr na obalení
  • (špaldové) piškoty
Postup:

1. Sušenky vložíme do mixéru a rozemeleme najemno. Přidáme mandlovou moučku a cukr a rozemeleme ještě jednou. Poté sypkou směs přesypeme do misky a přidáme k ní máslo, mléko a rum. Vypracujeme těsto, misku přetáhneme potravinářskou folií a dáme alespoň na hodinku chladit. 

2. Připravíme si náplň. Do ne nutně velké misky si dáme karamelové salko, zakápneme kávovým rumem, přidáme dvě špetky soli

a promícháme do podoby jemného krému. Nic víc.

3. Vychlazené těsto vyndáme z ledničky, rozdělíme na jednotlivé kuličky (ideální je gramáž 17 g na králíčka a 20 g na kuřátko, pokud tedy používáte velikonoční sadu od Tescomy:)) a každou z nich obalíme v cukru. Jednotlivě je pak vždy vmáčkneme do formičky, vytlačíme důlek, naplníme karamelem a přiklopíme piškotem. Pak už úlek jen vyprostíme z formičky a dáme chladit.