Karamelové úlky
Na úlky (nebo vosí hnízda?) jsem si nikdy nepotrpěla! Když ale z manžela jednou vypadlo, že je jako dítě zbožňoval, prostě jsem jim musela dát šanci. Místo piškotů, vlašských ořechů a rumu jsem ale vsadila na kořeněné sušenky Lotus a krém ze slaného kávového karamelu.
Suroviny na nepečené těsto:
- 125 g sušenek Lotus
- 100 g mandlové mouky
- 80 g moučkového cukru
- 50 g úplně měkkého másla (tak měkkého, až z něj bude krém)
- 30 g mléka
- 15 g kávového rumu
Suroviny na náplň:
- 60 g karamelového salka
- 10 g kávového rumu
- dvě špetky soli
Suroviny na dokončení:
- moučkový cukr na obalení
- (špaldové) piškoty
1. Sušenky vložíme do mixéru a rozemeleme najemno. Přidáme mandlovou moučku a cukr a rozemeleme ještě jednou. Poté sypkou směs přesypeme do misky a přidáme k ní máslo, mléko a rum. Vypracujeme těsto, misku přetáhneme potravinářskou folií a dáme alespoň na hodinku chladit.
2. Připravíme si náplň. Do ne nutně velké misky si dáme karamelové salko, zakápneme kávovým rumem, přidáme dvě špetky soli

a promícháme do podoby jemného krému. Nic víc.
3. Vychlazené těsto vyndáme z ledničky, rozdělíme na jednotlivé kuličky (ideální je gramáž 17 g na králíčka a 20 g na kuřátko, pokud tedy používáte velikonoční sadu od Tescomy:)) a každou z nich obalíme v cukru. Jednotlivě je pak vždy vmáčkneme do formičky, vytlačíme důlek, naplníme karamelem a přiklopíme piškotem. Pak už úlek jen vyprostíme z formičky a dáme chladit.