Juleribbe

05.12.2021

Ptala jsem se kamarádky, která žila několik let v Norsku se svým švédským přítelem, co má jeho rodina standardně na Vánoce k jídlu. Překvapilo mě, jak prostá byla odpověď – švédské stoly. V nepřeberném množství chuťově pestrých chodů mě zaujal jeden, který se nápadně podobá všemi oblíbené české klasice. Dáte si juleribbe?


Suroviny:

  • 2 kg vepřového boku s kůží (a klidně i s kostí)
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžičky pepře
  • 200 ml vody

Postup:

1. Den předem si vezmeme ostrý špičatý nůž a svrchní kůži nařežeme až do sádla na centimetr silné proužky. Maso pak ze všech stran důkladně osolíme a opepříme. 

2. Zmačkáme kus alobalu, položíme ho do středu hlubšího pekáčku (to zajistí lepší propečení) a kůží vzhůru na něj umístíme maso. Zakryjeme alobalem a do druhého dne uložíme do lednice. 

3. V den pečení pekáč vytáhneme a bok necháme alespoň hodinu při pokojové teplotě. Maso poté podlijeme vodou, opět překryjeme alobalem, důkladně utěsníme a vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C. Takto v páře pečeme 55 minut. 

4. Poté alobal odstraníme a je-li třeba, přilijeme ještě vodu. Teplotu v troubě stáhneme na 200 °C a pečeme další hodinu, klidně i hodinu a půl - zkrátka až bude kůže vypečená do dokonalého škvarku. Pak už stačí jen pekáč vytáhnout, maso nechat chvíli odpočinout a můžeme podávat.

5. Severská tradice velí na talíř přidat brusinkovou zavařeninu, sladkokyselé zelí podušené na cibulce, sušené švestky obalené ve slanině a na másle dozlatova opečené malé brambůrky.