Jablečná bábovka s javorovým sirupem
Jako malá jsem buchtám s ovocem či zeleninou zrovna dvakrát nefandila. A už vůbec ne tomu jablečnému perníku, který tak často pekli naši! Dnes už ale umím jejich přednosti skutečně ocenit – zvlášť tu mimořádnou šťavnatost, kterou se může pochlubit i bábovka s jablky a javorovým sirupem.
Suroviny:
- 6 sladkých středně velkých jablek
- 370 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžičky mleté skořice
- 250 g rozpuštěného másla
- 100 g javorového sirupu
- 110 g třtinového cukru
- 4 celá vejce
- mléčný karamel a sekané vlašské ořechy na ozdobu
Postup:
1. Ze všeho nejdřív připravíme jablka – oloupeme z nich slupku a nastrouháme je na hrubo. Formu an bábovku vymažeme kouskem másla a vysypeme troškou hrubé mouky.
2. Do větší mísy prosejeme mouku společně s kypřícím práškem a skořicí. Přilijeme rozpuštěné máslo i javorový sirup, přisypeme třtinový cukr a přidáme celá rozklepnutá vejce. Všechno společně promícháme, až vznikne hladké těsto, do kterého stěrkou vmícháme nastrouhaná jablka.
3. Těsto přelijeme do formy na bábovku a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi hodinku – zkrátka až špejli vpíchnutou do bábovky vytáhneme zcela suchou.

4. Hotovou bábovku vytáhneme z trouby a necháme asi 20 minut odstát. Poté opatrně vyklopíme, necháme zcela vychladnout a můžeme zdobit mléčným karamelem i sekanými vlašskými ořechy.