Jablečná bábovka s javorovým sirupem

07.11.2021

Jako malá jsem buchtám s ovocem či zeleninou zrovna dvakrát nefandila. A už vůbec ne tomu jablečnému perníku, který tak často pekli naši! Dnes už ale umím jejich přednosti skutečně ocenit – zvlášť tu mimořádnou šťavnatost, kterou se může pochlubit i bábovka s jablky a javorovým sirupem.


Suroviny:

  • 6 sladkých středně velkých jablek
  • 370 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 250 g rozpuštěného másla
  • 100 g javorového sirupu
  • 110 g třtinového cukru
  • 4 celá vejce
  • mléčný karamel a sekané vlašské ořechy na ozdobu

Postup:

1. Ze všeho nejdřív připravíme jablka – oloupeme z nich slupku a nastrouháme je na hrubo. Formu an bábovku vymažeme kouskem másla a vysypeme troškou hrubé mouky.

2. Do větší mísy prosejeme mouku společně s kypřícím práškem a skořicí. Přilijeme rozpuštěné máslo i javorový sirup, přisypeme třtinový cukr a přidáme celá rozklepnutá vejce. Všechno společně promícháme, až vznikne hladké těsto, do kterého stěrkou vmícháme nastrouhaná jablka.

3. Těsto přelijeme do formy na bábovku a pečeme  v troubě vyhřáté na 180 °C asi hodinku – zkrátka až špejli vpíchnutou do bábovky vytáhneme zcela suchou. 

4. Hotovou bábovku vytáhneme z trouby a necháme asi 20 minut odstát. Poté opatrně vyklopíme, necháme zcela vychladnout a můžeme zdobit mléčným karamelem i sekanými vlašskými ořechy.