Hovězí po burgundsku
Dokonalé jídlo na podzim? Tak to je u nás doma rozhodně hovězí po burgundsku! Sametové objetí hutné francouzské klasiky v chladných dnech plíživě nastupující zimy prostě nemá konkurenci.
Suroviny:
- olivový olej
- 200 g slaniny
- 1 velká cibule nakrájená na drobno
- 3 mrkve
- 5 stroužků česneku
- 100 g hladké mouky
- sůl a pepř
- 1,5 kg hovězího zadního
- 70 g rajčatového protlaku
- 750 ml hutnějšího červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 bobkový list
- pár snítek tymiánu
- máslo
- nakládané cibulky


Postup:
1. Ve velkém těžkém hrnci rozpálíme dvě lžíce olivového oleje a opečeme na něm cibuli, na kostky nakrájenou slaninu a na kolečka nakrájenou mrkev. Opečeme pěkně dozlatova a přidáme k nim i rozmačkaný česnek. Orestujeme a vyndáme z hrnce do misky.
2. Hovězí maso očistíme a nakrájíme na kostky. Do větší mísy nasypeme mouku, osolíme, opepříme a postupně v ní obalíme hovězí. Do původního hrnce znovu přilijeme pár lžic oleje a necháme opět rozehřát. V několika várkách na něm zprudka opečeme maso.
3. Jakmile je všechno zatažené, do kastrolu vrátíme všechno maso i opečenou směs se slaninou, mrkví, cibulí a česnekem. Zalijeme červeným vínem a vývarem, vmícháme rajčatový protlak a přidáme bobkový list a tymián. Osolíme, opepříme, promícháme.
4. Hrnec přiklopíme pokličkou a na tři hodiny dáme dusit do trouby vyhřáté na 160 °C. Mezitím na troše másla opečeme nakládané cibulky. Jakmile chytnou hezkou barvu, vmícháme je do hotového hovězího ragú. Podáváme s bramborovou kaší nebo čerstvou francouzskou bagetou.