Hopsinková šťáva

25.06.2020

Na přelomu jara a léta u nás kvete černý bez prakticky všude. Na mezích, na zahradách, podél cest. Stačí jen vzít nůžky, pár kvítků ustřihnout a schovat si jejich opojnou vůni do sklenice na horší časy. Nebo na ty lepší...


Suroviny:

  • 2 l vody
  • 30 g kyseliny citronové
  • 1500 g krupicového cukru
  • 30 velkých květů černého bezu
  • 1 citron

Postup:

1. Vodu nalijeme do většího kastrolu, přidáme k ní kyselinu citronovou i cukr a začneme zahřívat. Pomalu přivedeme k varu a za občasného míchání vařím tak dlouho, až se cukr zcela rozpustí.

2. Cukrový rozvar stáhneme z plotny a necháme vychladnout. Poté do kastrolu vložíme bezová květenství společně s na kolečka nakrájeným citronem. Promícháme a necháme 24 hodin macerovat.

3. Vzniklou šťávu přecedíme přes jemné plátýnko do čistého hrnce, přivedeme k varu a ještě vroucí nalijeme do sterilovaných lahví a necháme vychladnout na utěrce. Tento postup by měl sirupu zajistit určitou trvanlivost, pokud byste ale chtěli mít absolutní jistotu, vroucí jej nalijte do zavařovacích sklenic a pro jistotu ještě zavařte.