Hopsinková marmeláda s pomerančem

06.07.2020

Poslední bezové květy čekají na keřích na svou příležitost. A když jim ji dáte, nebudete litovat. Určitě ne když k nim přidáte pomeranč.


Suroviny:

  • 1300 ml vody
  • 30 velkých květů černého bezu
  • 3 menší pomeranče (ideálně v bio kvalitě)
  • 450 g cukru
  • 50 g pektinu

Postup:

1. Vodu přivedeme k varu, necháme převařit a poté stáhneme z plotny. Jakmile je téměř vychladlá, přidáme do ní bezové květy a důkladně omyté a na kolečka nakrájené pomeranče. Promícháme a uložíme na dva dny do lednice.

2. Po dvou dnech macerování květy i plátky pomerančů vyjmeme, důkladně vymačkáme a vyhodíme. Vzniklou šťávu přesuneme na plotnu, přidáme cukru a necháme zcela rozpustit. 

3. Přisypeme pektin a jakmile se úplně rozpustí i ten, nalijeme marmeládu do sterilovaných sklenic a převrátíme dnem vzhůru. Pro větší trvanlivost je možné ji klidně i zavařit. A pak už stačí si jen její neobvyklou chuť vychutnat třeba s palačinkami.