Hopsinková marmeláda s pomerančem
Poslední bezové květy čekají na keřích na svou příležitost. A když jim ji dáte, nebudete litovat. Určitě ne když k nim přidáte pomeranč.
Suroviny:
- 1300 ml vody
- 30 velkých květů černého bezu
- 3 menší pomeranče (ideálně v bio kvalitě)
- 450 g cukru
- 50 g pektinu
Postup:
1. Vodu přivedeme k varu, necháme převařit a poté stáhneme z plotny. Jakmile je téměř vychladlá, přidáme do ní bezové květy a důkladně omyté a na kolečka nakrájené pomeranče. Promícháme a uložíme na dva dny do lednice.
2. Po dvou dnech macerování květy i plátky pomerančů vyjmeme, důkladně vymačkáme a vyhodíme. Vzniklou šťávu přesuneme na plotnu, přidáme cukru a necháme zcela rozpustit.
3. Přisypeme pektin a jakmile se úplně rozpustí i ten, nalijeme marmeládu do sterilovaných sklenic a převrátíme dnem vzhůru. Pro větší trvanlivost je možné ji klidně i zavařit. A pak už stačí si jen její neobvyklou chuť vychutnat třeba s palačinkami.
