Gravlaks
Jedním z pevných základů severské gastronomie jsou ryby, dost často nakládané či marinované. Celosvětově proslulým příkladem za všechny je gravlaks (ve švédštině gravlax či graveldax) – doslova pohřbený losos. Jen vykostěný rybí filet, sůl, cukr, bylinky a velká paráda.
Suroviny:
- 500 g lososa bez kůže
- 50 g krystalového cukr
- 50 g mořské soli
- 1 lžíce mletého bílého pepře
- Silný svazek nahrubo nasekaného kopru
- Kůra z 1 pomeranče
- 0,2 dl pomerančového koňaku Grand Marnier
Postup:
1. Cukr, sůl, pepř, kopr a strouhanou pomerančovou kůru smícháme v misce. Zakápneme pomerančovým koňakem a polovinu směsi rozložíme na potravinovou folii. Nahoru položíme lososový filet a zasypeme zbytkem ochucené směsi. Všechno společně zabalíme do folie, pěkně utáhneme a uložíme do lednice alespoň na 24 hodin.
2. Během pobytu v lednici rybu párkrát obrátíme, aby se namarinovala stejnoměrně. A to je celé kouzlo. Gravlaks je ideální spotřebovat do tří dnů. Skvěle si rozumí se semínkovým knekkebrødem, nakládanou cibulí a citronovým créme fraiche - na ten stačí jen smíchat hutnou francouzskou kysanou smetanu créme fraiche s kůrou a šťávu z citronu a špetkou soli i pepře.
