Gratinované brambory se špenátem

05.04.2020

Jemně nasládlé, provoněné muškátovým oříškem a dokonale prostoupené sametově hebkou smetanou. Radost do těchto brambor zabořit vidličku...


Suroviny:

  • 1600 g brambor
  • 750 ml smetany ke šlehání
  • 400 ml mléka
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce másla
  • 1 šalotka
  • 800 g mraženého listového špenátu (2 pytlíky listového špenátu Bonduelle:))
  • 150 g strouhaného parmezánu

Postup:

1. Špenát vytáhneme z mrazáku a necháme úplně rozmrznout.

2. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Přesuneme je do velkého kastrolu, zalijeme smetanou s mlékem a přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek. Promícháme a uvaříme brambory do poloměkka. Poté je odstavíme z plotny.

3. V pánvi rozehřejeme lžíci másla a zpěníme na něm cibulku. Následně do pánve přidáme špenát.      I ten osolíme a opepříme a jakmile párkrát probublá, také odstavíme z plotny.

4. Velkou zapékací mísu vymažeme máslem a na dno položíme vrstvu brambor uvařených ve smetaně. Na ně pak přijde vrstva připraveného špenátu a následně i strouhaný parmezán. Vrstvení opakujeme tak dlouho, dokud máme co vrstvit. Úplně nahoru dáme pořádnou porci parmezánu, který následně zalijeme smetanou, ve které jsme uvařili brambory.

5. Zaplněný pekáč vložíme do trouby vyhřáté         na 180 °C a pečeme dozlatova, asi 25 - 30 minut.