Francouzský hruškový koláč

25.10.2020

Gâteau moelleux aux poires. Ne, to není jazykolam. To je název tohoto půvabného hruškového koláče  ve francouzském originále. A nutno přiznat, že i přes šest let středoškolské francouzštiny se stejně musím vždycky zamyslet, jak ho přečíst. Na jídlo ale zdaleka tak komplikovaný není :)


    Suroviny:
  • 3 hrušky
  • 2 vajíčka - oddělené bílky a žloutky
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 55 g krystalového cukru
  • 50 g třtinového cukru
  • vanilkový lusk
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky hypřícího prášku do pečiva
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí

Postup:

1. V první řadě oloupeme hrušky. Poté je rozkrojíme podélně napůl a zbavíme jádřinců. Čtyři poloviny nakrájíme na tenké plátky a dáme si přitom záležet, aby stále udržely tvar. Zbylé dvě poloviny nakrájíme na kostičky.

2. Dortovou formu (já jsem použila průměr 28 cm) vymažeme máslem a lehce vysypeme moukou. Osvědčil se mi i kukuřičný škrob.

3. Z vaječných bílků vyšleháme pevný sníh a odložíme stranou.

4. V další míse vyšleháme rozpuštěné máslo společně s cukrem a semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku do nadýchané pěny. Jeden po druhém do ní pak zašleháme i vaječné žloutky

a následně také mouku a kypřící prášek.

5. Do vzniklé pěny se vší opatrností, nejlépe to jde stěrkou, vmícháme sníh a na závěr také na kostky nakrájenou hrušku. 

6. Připravené těsto nalijeme do připravené formy, nahoru položíme na plátky nakrájené hruškové poloviny a mírně je zatlačíme do těsta. Povrch koláče posypeme sekanými vlašskými ořechy a pečeme asi 40 minut v trouběvyhřáté na 160 °C.