Focaccia

09.05.2021

Moc rádi doma vzpomínáme na naši malou autodovolenou, při které se nám podařilo projet část Toskánska. Pisa, Luca, Vinci, Florencie, Arezzo, Sienna... a pěkně křupavá focaccia k prasknutí nacpaná mortadelou! A protože zajet si do Itálie v poslední době není jen tak, rádi se uchylujeme alespoň k tomu delikátnímu sendviči. Focaccia si ale rozumí prakticky s jakýmkoli doprovodem.


Suroviny:

  • 500 g pšeničné chlebové mouky
  • 10 g soli
  • 400 g vody
  • 6 g čerstvého droždí
  • 80 g olivového oleje
  • čerstvý rozmarýn
  • česnek
  • případně klidně cherry rajčátka, olivy, krájená cibule, plátky brambor, další bylinky,...
  • hrubozrnná sůl

Postup:

1. Mouku společně se solí nasypeme do větší mísy a jen zlehka promícháme rukama. Vprostřed uděláme důlek. Do druhé misky si nalijeme vodu, rozdrobíme droždí a promícháme vidličkou. 

2. Jakmile se kvasnice ve vodě rozpustí, tekutinu přilijeme k mouce a rukou zlehka propracujeme. Jakmile získáme dost lepivé těsto, přemístíme ho na NEpomoučený vál. Původní mísu důkladně zbavíme zbytků těsta a nalijeme do ní polovinu oleje.

3. Teď je nutné se chvíli věnovat těstu. Navlhčenýma rukama ho začneme "trhat" – spodní hranou pravé dlaně zatlačíme do poloviny těsta dolů a dopředu, poté zopakujeme levou s druhou polovinou. Je-li třeba, pomocí pevné stěrky těsto shrneme zpátky k sobě a pohyb opakujeme stále dokola asi 10 minut. Díky tomu těsto nakonec získá požadovanou strukturu.

4. Důkladně propracované těsto vrátíme do mísy s olejem a obalíme ho v něm. Poté budoucí focacciu přeložíme ze čtyř stran, abychom do ní zapracovali část oleje – oběma rukama z jedné strany těsto vytáhneme, přeložíme přes zbytek, otočíme o 90 °, vytáhneme druhou stranu a přeložíme a stejně naložíme i se třetí a čtvrtou stranou. 

5. Mísu překryjeme potravinářskou folií a necháme 30 minut odpočívat. Poté postupně přeložíme ještě třikrát, vždy s půlhodinovým rozestupem. Po posledním přeložení necháme těsto opět 30 minut odpočinout a následně ho uložíme ještě na 10 minut do lednice, aby trošku zpevnilo a lépe se nám s ním pracovalo.

6. Lžící olivového oleje vymažeme hlubší plech a těsto na něj rovnou z lednice vyklopíme. Rovnoměrně ho rozprostřeme po celé ploše, zalijeme druhou polovinou oleje a špičkami prstů jej do těsta vmasírujeme. Tím nám na povrchu vzniknou malé olejové bazénky, které focaccii dodávají klasický vzhled.

7. V tuto chvíli nadešel správný čas ozdobit povrch – osobně hlasuji jen pro větvičky rozmarýnu a pár loupaných stroužků česneku. Pokud ale chcete přidat cokoli dalšího, teď je ten správný čas. Stačí jen položit na povrch a lehce zamáčknout.

8. Focacciu necháme vykynout ještě poslední půl hodinku. Na konci bude pěkně nadýchaná a plná bublin. Poté povrch poprášíme hrubozrnnou solí a pečeme 15 minut v troubě vyhřáté (na horkovzduch) na 200 °C pěkně dozlatova. Jakmile ji z trouby vytáhneme z trouby už jen necháme vychladnout. A jestli ji pak naplníte mortadelou nebo nakrojíte ke krémové polévce, to už je čistě na vás.