Flan parisien
Pod názvem flan se skrývá celá řada dezertů. Jsou si sice víceméně podobné, v detailech se ale liší, a to z každého z nich dělá docela unikátní zážitek. Francouzská varianta se kromě delikátní a velmi intenzivní vanilkové náplně chlubí ještě křehkým tenkým korpusem a dozlatova zkaramelizovaným povrchem. Takový, který vám nedá spát. Nebo alespoň mně ne!
Suroviny na náplň:
- 500 ml plnotučného mléka
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 vanilkové lusky
- 55 g kukuřičného škrobu
- 10 g polohrubé mouky
- 175 g krupicového cukru
Suroviny na korpus (paté brisée):
- 90 g másla
- 2 g soli
- 5 g cukru
- 10 g vaječných žloutků
- 25 ml plnotučného mléka
- 125 g polohrubé mouky
Postup:
1. Mléko a smetanu nalijeme do kastrůlku, přidáme semínka vyškrábnutý z vanilkových lusků a pozůstatky lusků k tomu. Společně přivedeme pomalu k varu, stáhneme z plotny a necháme zcela vychladnout.
2. Připravíme si těsto. Studené máslo utřeme společně s cukrem a solí do nadýchané hmoty. Přidáme vaječné žloutky i mléko a mícháme dál. Jakmile získáme hladkou směs, přisypeme mouku. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské folie a uložíme na pár hodin do lednice.
3. Na náplň v misce smícháme kukuřičný škroub s moukou a trochou připraveného vanilkového mléka. Důkladně prošleháme.
4. Vanilkovou smetanu přivedeme opět pomalu k varu a za stálého šlehání k ní přilijeme směs s kukuřičným škrobem.

Jakmile začne pomalu bublat, začne i rychle houstnout. Stáhneme z plotny, vmícháme do ní cukr. Ponorným mixérem rozmixujeme do hladka, na povrch položíme potravinářskou folií a necháme zcela vychladnout.
5. Připravené těsto rozválíme na tenký plát a vyložíme jím pečící formu o průměru 20 centimetrů. Důkladně jej ve formě usadíme, přebytek ořízneme o formu a vlijeme do ní připravenou vanilkovou náplň.
6. Teď to snad úplně nejdůležitější - takto připravený koláč uložíme na noc do lednice. Na druhý den jej pečeme na 175 °C po dobu 70 minut. Než se do něj pustíte, nechte zcela vychladnout.
