Čtyřčokoládový cheesecake
Čokoláda na čtvrtou. Co víc si do nového roku přát?
Suroviny na korpus:
- 180 g čokoládových sušenek
- 50 g rozpuštěného másla
Suroviny na náplň:
- 350 hořké čokolády
- 800 g cream cheese v pokojové teplotě
- 110 g krupicového cukru
- 70 g třtinového cukru
- 30 g holandského kakaa
- 4 vejce
- dva žloutky
- 200 g vysokoprocenntí smetany ke šlehání
- Vanilkový lusk
Suroviny na čokoládovou ganáž a na zdobení:
- 165 g hořké čokolády
- 250 g vysokoprocentní smetany ke šlehání
- 40 g másla pokojové teploty
- 160 g čokoládových hoblin
Postup:
1. Formu na dort (použila jsem průměr 25 cm) vymažeme máslem a zvenku důkladně obalíme v alobalu.
2. Čokoládové sušenky rozdrtíme a promícháme s rozpuštěným máslem. Směs vysypeme na dno formy, rovnoměrně ji rozprostřeme po dně a důkladně udusáme. Dáme péct do trouby vyhřáté na 165 °C na 10 minut. Poté jen vytáhneme a necháme zcela vychladnout.
3. Pustíme se do cheesecaku! Hořkou čokoládu určenou na náplň rozpustíme na vodní lázni a odložíme stranou.
4. Ve větší míse, ideálně té od robotu, rozšleháme cream cheese, přisypeme k němu oba druhy cukru i kakao a vyšleháme do hladkého krému. Poté přidáme vejce, vaječné žloutky, smetanu, semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku i rozpuštěnou čokoládu a opět promíchneme. Výsledkem bude hebký a dokonale čokoládový krém. Ten stačí pomocí stěrky už jen přesunout do dortové formy na připravený sušenkový základ, rovnoměrně rozprostřít a uhladit povrch.
5. Naplněnou a alobalem dobře utěsněnou formu uložíme do hlubšího plechu, umístíme do trouby a zalijeme vodou tak, aby obklopovala celou formu - dort tak ve výsledku upečeme ve vodní lázni. V troubě vyhřáté na 165 °C to bude trvat asi hodinku a půl.

6. Hotový cheesecake opatrně vytáhneme z vodní lázně a necháme zcela vychladnout. Dáme do druhého dne vychladit do lednice, aby pěkně zpevnil.
7. Po pár hodinách v chladu můžeme cheesecake opatrně vyprostit z formy a pustit se do zdobení. Připravíme si čokoládovou ganáž. Čokoládu nasekáme na kousky a umístíme do misky. V malém kasatrůlku si mezitím ohřejeme smetanu ke šleháná a jakmile se přiblíží bodu varu, polovinu přelijeme přes čokoládu. Necháme minutku pracovat, promícháme, přilijeme zbytek smetany a opět promícháme. Vznikne hladký krém, do kterého zašleháme i máslo. Jakmile se vše dokonale spojí, ganáž může přijít na rovnou na dort. Je to snadné!
8. Doprostřed plytkého plechu si postavíme mřížku, na ní položíme dort a připraveno ganáž na něj opatrně nalijeme - na střed i na okraje. Část steče sama, zbytek opatrně setřete jedním rázným tahem dlouhého nože tak, aby na povrchu zůstala tenká vrstva polevy. Vršek i boky bohatě zasypeme čokoládovými hoblinami, které bezpečně ulpí na ganáži.
9. Připravený cheesecake dáme opět chladit do lednice, a to alespoň na dvě hodinky, aby všechny vrstvy dostatečně ztuhly. Potom stačí už jen opatrně rozkrájet a podělit se o tu radost!
