Crème brûlée

13.02.2022

Ikona francouzské cukrařiny jasně dokazuje, že v jednoduchosti je krása. Jemný vanilkový krém ukrytý pod vrstvou křupavého opáleného karamelu představuje navzdory své zdánlivé prostotě luxusní završení jakéhokoli menu. I toho našeho svatebního!


Suroviny:

  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 vaječných žloutků
  • 200 g krupicového cukru
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • Třtinový cukr
  • Čerstvé ovoce

Postup:

1. Do většího kastrůlku nalijeme 800 ml mléka, přidáme semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Za občasného míchání přivedeme pomalu k varu.

2. Do větší žáruvzdorné misky si dáme vaječné žloutky, přisypeme k nim cukr i škrob a přilijeme zbytek mléka. Společně důkladně promícháme metličkou.

3. K vaječné směsi za stálého a dosti svižného míchání metličkou přilijeme vařící vanilkové mléko. Jakmile se všechny suroviny spojí do jednolité tekutiny, přelijeme ji zpátky do kastrolu a na mírném plameni mícháme tak dlouho, až začne vznikne hustý krém.

4. Krém rozlijeme do připravených mističek (vyšlo mi to na osm menší zapékacích misek) a necháme zcela vychladnout. Poté dáme alespoň na dvě hodiny chladit do lednice, bez problému ale vydrží i do druhého dne.

5. Těsně před podáváním posypeme povrch jednotlivých krémů rovnoměrnou vrstvou třtinového cukru a necháme ho zkaramelizovat - buď flambovací pistolí, nebo v troubě přepnuté na gril. Pak už stačí jen přidat čerstvé ovoce a okouzlit své blízké.