Crème brûlée
Ikona francouzské cukrařiny jasně dokazuje, že v jednoduchosti je krása. Jemný vanilkový krém ukrytý pod vrstvou křupavého opáleného karamelu představuje navzdory své zdánlivé prostotě luxusní završení jakéhokoli menu. I toho našeho svatebního!
Suroviny:
- 1 l plnotučného mléka
- 1 vanilkový lusk
- 6 vaječných žloutků
- 200 g krupicového cukru
- 50 g kukuřičného škrobu
- Třtinový cukr
- Čerstvé ovoce
Postup:
1. Do většího kastrůlku nalijeme 800 ml mléka, přidáme semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Za občasného míchání přivedeme pomalu k varu.
2. Do větší žáruvzdorné misky si dáme vaječné žloutky, přisypeme k nim cukr i škrob a přilijeme zbytek mléka. Společně důkladně promícháme metličkou.
3. K vaječné směsi za stálého a dosti svižného míchání metličkou přilijeme vařící vanilkové mléko. Jakmile se všechny suroviny spojí do jednolité tekutiny, přelijeme ji zpátky do kastrolu a na mírném plameni mícháme tak dlouho, až začne vznikne hustý krém.
4. Krém rozlijeme do připravených mističek (vyšlo mi to na osm menší zapékacích misek) a necháme zcela vychladnout. Poté dáme alespoň na dvě hodiny chladit do lednice, bez problému ale vydrží i do druhého dne.

5. Těsně před podáváním posypeme povrch jednotlivých krémů rovnoměrnou vrstvou třtinového cukru a necháme ho zkaramelizovat - buď flambovací pistolí, nebo v troubě přepnuté na gril. Pak už stačí jen přidat čerstvé ovoce a okouzlit své blízké.
