Čokoládové truffles se slaným karamelem

13.12.2021

Intenzivní chuť čokolády v dokonalé souhře s lehce slaným karamelem. Tomu nejde odolat!


Suroviny:

  • 300 g hořké čokolády
  • 200 g mléčné čokolády
  • 250 g vysokoprocentní smetany ke šlehání
  • 200 g krystalového cukru
  • 40 g másla pokojové teploty
  • tři špetky soli
  • holandské kakao

Postup:

1. Do větší tepluvzdorné misky nalámeme na čtverečky veškerou čokoládu a odložíme stranou. Do malého kastrůlku nalijeme smetanu ke šlehání a přivedeme těsně pod bod varu.

2. Zatímco smetanu udržujeme horkou, v dalším (o něco větším kastrůlku) rozehřejeme cukr a necháme ho pomalu zkaramelizovat. Dávejte ale pozor! Jakmile cukr začne hnědnout, je celý proces velmi rychlý a karamel navíc i velmi horký.

3. Jakmile se veškerý cukr rozpustí a vytvoří karamel, stáhneme teplotu plotny a za stálého míchání do kastrůlku přidáme máslo a sůl. Jakmile se všechno spojí v jednolitou hmotu, přilijeme horkou smetanu. V tuto chvíli obsah kastrolu dost napění, nicméně není třeba klesat na mysli, jen míchat, míchat a míchat:) Nakonec se všechny suroviny spojí v hladký karamelový krém.

4. Polovinu horkého krému přelijeme přes nalámanou čokoládu, promícháme metličkou a až se část čokolády rozpustí, přilijeme i zbytek karamelu.

Mícháme tak dlouho, až se rozpustí poslední zbytky čokolády. Necháme zcela vychladnout, přetáhneme potravinářskou folií a uložíme přes noc do lednice.

5. Ztuhlou čokoládovou hmotu druhý den vyndáme z lednice a pomocí lžičky z ní tvarujeme malé hroudičky, které obalujeme v holandském kakau. Voilá, je hotovo!